Ελβετικό δικαστήριο αρνείται την αποκάλυψη στοιχείων τραπεζικού λογαριασμού για ύποπτο φοροδιαφυγής στις ΗΠΑ

0

Συνεχίζεται η αντιπαράθεση Ελβετίας – ΗΠΑ όσον αφορά τις τραπεζικές καταθέσεις εύπορων Αμερικανών πολιτών σε ελβετικές τράπεζες. Ανώτατο διοικητικό δικαστήριο της Ελβετίας έκρινε ότι δεν είναι δυνατή η άρση του τραπεζικού απορρήτου Αμερικανού πελάτη ελβετικής τράπεζας, στο πλαίσιο ελέγχου της κυβερνητικής φορολογικής υπηρεσίας IRS (Internal Revenue Service).

Η απόφαση του δικαστηρίου είναι ανέκκλητη και το σκεπτικό πίσω από την απορριπτική απάντηση των δικαστών στο αίτημα της αμερικανικής υπηρεσίας, ήταν ότι υπήρχαν απλώς σε πρώιμο στάδιο υποψίες, ενώ το αίτημα περιελάμβανε μόνο τον αριθμό λογαριασμού και όχι τα στοιχεία του κατόχου.

Σε αντίθεση με τις ΗΠΑ και τις περισσότερες άλλες χώρες, στην Ελβετία γίνεται διάκριση μεταξύ της φορολογικής απάτης, η οποία είναι παράνομη, και της φοροδιαφυγής, η οποία είναι νόμιμη. Λόγω αυτών των διαφορών, σε πολλές περιπτώσεις οι ελβετικές τράπεζες αρνούνται να αποκαλύψουν στοιχεία πελατών τους, οι οποίοι υπάγονται στην αμερικανική φορολογία, με αποτέλεσμα οι ΗΠΑ να τις κατηγορούν ότι βοηθούν τους φορολογούμενους να αποκρύψουν τα πραγματικά τους εισοδήματα.

Σε μία προσπάθεια συμφιλίωσης με τις αμερικανικές αρχές, η Βουλή της Ελβετίας κύρωσε διμερή συμφωνία με τις ΗΠΑ με σκοπό την ενίσχυση της συνεργασίας στον τομέα αυτό. Η συμφωνία, πάντως, δεν έχει προς το παρόν κυρωθεί από την αμερικανική πλευρά.

 

Σχόλια