Ελεύθερη η Βρετανίδα δασκάλα από τις φυλακές του Χαρτούμ

0

Με προεδρική χάρη θα αφεθεί ελεύθερη η Βρετανίδα δασκάλα Γκίλιαν Γκίμπονς, η οποία κρατούταν στο Σουδάν, κατηγορούμενη για βλασφημία, επειδή επέτρεψε στους μαθητές της να ονομάσουν ένα αρκουδάκι Μοχάμεντ (Μωάμεθ).

Εκπρόσωπος της προεδρίας στο Χαρτούμ ανακοίνωσε ότι η Βρετανίδα δασκάλα έλαβε χάρη από τον πρόεδρο της χώρας, Ομάρ αλ-Μπασίρ.

Την περασμένη Πέμπτη η 54χρονη δασκάλα από το Λίβερπουλ καταδικάστηκε σε 15νθήμερη κάθειρξη και εν συνεχεία απέλαση από τη χώρα.

Οι κατηγορίες εις βάρος της Γκίμπονς ήταν αυτές της υποκίνησης μίσους, της προσβολής θρησκείας και της περιφρόνησης των θρησκευτικών πεποιθήσεων, βάσει του άρθρου 125 του ποινικού κώδικα του Σουδάν.

Καθ’ όλη τη διάρκεια της περιπέτειας της 54χρονης Γκίμπονς, το υπουργείο Εξωτερικών της Βρετανίας βρισκόταν σε συνεχή επαφή με τις αρμόδιες αρχές του Σουδάν, ενώ η κυβέρνηση της Βρετανίας άσκησε -διακριτικά- και διπλωματικές πιέσεις στο Σουδάν, οι οποίες φαίνεται ότι απέδωσαν καρπούς.

«Ζητώ συγνώμη εάν έφερα αναστάτωση και στεναχώρια σε κάποιους ανθρώπους», δήλωσε η Βρετανίδα δασκάλα.

«Της δόθηκε χάρη μετά τη διαμεσολάβηση της βαρόνης Σαγίντα Ουάρσι και του λόρδου Ναζίρ Αχμέντ. Θα αφεθεί ελεύθερη σε μία ώρα», δήλωσε χαρακτηριστικά ο εκπρόσωπος της σουδανικής προεδρίας, ενώ η συνάντηση του προέδρου Ομάρ αλ-Μπασίρ και δύο Βρετανών βουλευτών, που έφτασαν τη Δευτέρα στο Χαρτούμ, δεν είχε ακόμη ολοκληρωθεί.

Όπως αναφέρει ο ανταποκριτής του βρετανικού ραδιοτηλεοπτικού δικτύου, BBC στο Χαρτούμ, Άνταμ Μάινοτ περίπου 50 άτομα συγκεντρώθηκαν έξω από τη βρετανική πρεσβεία και αναμένεται να καταθέσουν αίτημα κατά της απελευθέρωσης της Γκίμπονς.

Ο Βρετανός πρωθυπουργός Γκόρντον Μπράουν εξέφρασε μεγάλη ικανοποίηση για την εξέλιξη αυτή.

Σχόλια