Ελεύθερος έπειτα από 16 χρόνια στη φυλακή

0

Ελεύθερος μετά τον εντοπισμό του πραγματικού δράστη θα αφεθεί ο Αμερικανός Ταντέους Χιμένες, ο οποίος συνελήφθη σε ηλικία 13 ετών και καταδικάστηκε για ένα φόνο που δεν είχε διαπράξει.
Ο Χιμένες είχε δικαστεί ως ενήλικος και καταδικάστηκε σε κάθειρξη 45 ετών, μολονότι ένας φερόμενος ως συνεργός του είχε καταθέσει πως δράστης ήταν ένας άλλος έφηβος.
Ο Χιμένες έχει ήδη εκτίσει 16 χρόνια από την ποινή που του επεβλήθη.
“Σήμερα στη φυλακή υπάρχουν πολλοί άλλοι αθώοι, άνδρες, γυναίκες και παιδιά.
Ελπίζω ότι η δική μου περίπτωση θα εμποδίσει άλλοι κατηγορούμενοι – και ιδιαίτερα έφηβοι – να περάσουν αυτά που πέρασα εγώ””, δήλωσε ο ίδιος.
Η υπόθεση του Χιμένες φέρνει ξανά στο προσκήνιο το ζήτημα των ανηλίκων που δικάζονται ως ενήλικες από την αμερικανική δικαιοσύνη.
Υπολογίζεται ότι κάθε χρόνο στη χώρα 200.000 έφηβοι δικάζονται, καταδικάζονται και φυλακίζονται, σύμφωνα με την μη κυβερνητική οργάνωση “”Campaign for Youth Justice””.
Η οργάνωση για την προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων Human Rights Watch εξάλλου υπενθύμισε ότι οι ΗΠΑ είναι η μοναδική χώρα στον κόσμο που καταδικάζει εφήβους σε ισόβια κάθειρξη χωρίς δικαίωμα αναστολής υπό όρους.
Το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ ανακοίνωσε, χθες, ότι προτίθεται να εξετάσει το Φθινόπωρο εάν είναι συνταγματική η ισόβια κάθειρξη που επιβλήθηκε στη Φλόριντα σε δύο παιδιά ηλικίας 13 και 17 ετών, δεδομένου ότι δεν είχαν διαπράξει φόνο.