Ελεύθερος ο νεότερος κρατούμενος του Γκουαντάναμο

0

Συνελήφθη πριν από επτά χρόνια σε ηλικία 14 ετών και χθες οι συνήγοροί του ανακοίνωσαν ότι ο νεότερος κρατούμενος της φυλακής του Γκουαντάναμο αφέθηκε ελεύθερος.

Ο Μοχάμεντ Ελ Γκαρανί, από το Τσαντ, απελευθερώθηκε πέντε μήνες αφότου ομοσπονδιακό δικαστήριο διέταξε την αποφυλάκισή του αφού επανεξέτασε την υπόθεσή του και έκρινε ότι δεν υπάρχουν αποδείξεις πως ήταν «μαχητής του εχθρού».

Οι δικηγόροι του είπαν ότι ο Γκαρανί έχει ήδη επιστρέψει στο Τσαντ. Οι αμερικανικές αρχές δεν έχουν ακόμη επιβεβαιώσει επισήμως την απελευθέρωσή του

«Είναι θαυμάσιο που ο Μοχάμεντ επιτέλους απελευθερώθηκε όμως δεν θα πάρει ποτέ πίσω τα εφηβικά χρόνια του που τα πέρασε στο Γκουαντάναμο» είπε ο Κλάιβ Στάφορντ Σμιθ, δικηγόρος και διευθυντής της Reprieve, μια οργάνωσης για τα ανθρώπινα δικαιώματα που αγωνίστηκε για την αποφυλάκιση του νεαρού.

«Η ιδέα και μόνο ότι χρειάστηκαν επτά χρόνια και ένας ομοσπονδιακός δικαστής για να ξεκαθαρίσει την υπόθεση δείχνει πόσο αποτυχημένο ήταν το πείραμα του Γκουαντάναμο», πρόσθεσε.

Ο Γκαρανί συνελήφθη στο Πακιστάν το 2001 όταν οι πακιστανικές δυνάμεις ασφαλείας έκαναν έφοδο στο τζαμί στο οποίο βρισκόταν.

Η αμερικανική κυβέρνηση υποστήριζε ότι ο Γκαρανί έμενε σε έναν ξενώνα της Αλ Κάιντα στο Αφγανιστάν, ότι είχε πολεμήσει στη μάχη του Τόρα Μπόρα, ότι υπήρξε «ταχυδρόμος» για ανώτατα στελέχη της Αλ Κάιντα και ήταν μέλλος ενός πυρήνα της οργάνωσης αυτής στο Λονδίνο.

Στο δικαστήριο όμως η κυβέρνηση δεν κατάφερε να αποδείξει κανέναν από τους ισχυρισμούς της και ο δικαστής Ρίτσαρντ Λίον διέταξε την αποφυλάκισή του.

Σχόλια