Έλλειψη δικαιοδοσίας των δικαστηρίων των ΗΠΑ σε υπόθεση αστικής ευθύνης του Ουγγρικού κράτους

0

Δικαστήριο των ΗΠΑ έκρινε ότι η αγωγή αποζημίωσης για την ευθύνη της Εθνικής Τράπεζας και των Εθνικών Σιδηροδρόμων της Ουγγαρίας στο Ολοκαύτωμα δεν υπάγεται στην δικαιοδοσία της αμερικανικής δικαιοσύνης, αλλά στην αντίστοιχη ουγγρική.

Στα αμερικανικά δικαστήρια είχαν προσφύγει επιζώντες του Ολοκαυτώματος και οι κληρονόμοι των θυμάτων του Ολοκαυτώματος κατά δύο ουγγρικών σιδηροδρομικών εταιρειών, που μετέφεραν Εβραίους την άνοιξη του 1944 στο ναζιστικό στρατόπεδο συγκέντρωσης στο Άουσβιτς. Στην προσφυγή τους, ισχυρίζονταν ότι οι σιδηροδρομικές εταιρείες από κοινού με την Εθνική Τράπεζα της Ουγγαρίας και άλλων χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων, αφαίρεσαν από τους επιβάτες όλα τα υπάρχοντα, που έφεραν μαζί τους, τα οποία στη συνέχεια πούλησαν δημιουργώντας με αυτόν τον τρόπο δημόσια έσοδα για το δημόσιο ταμείο της Ουγγαρίας.

Συνολικά, οι επιζώντες αξιώνουν αποζημιώσεις 75 δισεκατομμυρίων δολαρίων από τις τράπεζες και 1,25 δισεκατομμυρίων δολαρίων από την εθνική σιδηροδρομική εταιρεία. Ωστόσο, η προσφυγή τους απορρίφθηκε, με το αιτιολογικό ότι δεν εξάντλησαν προηγουμένως τα προβλεπόμενα ένδικα βοηθήματα στην Ουγγαρία.

Προς υποστήριξη της προσφυγής τους ενώπιον της αμερικανικής δικαιοσύνης, οι ενάγοντες δεν επέτυχαν να αποδείξουν ότι δεν θα τύχουν δίκαιης δίκης και ικανοποίησης των νόμιμων αξιώσεών τους στα δικαστήρια της Ουγγαρίας. Άλλωστε, το δικαστήριο απέρριψε και το επιχείρημά τους περί ανόδου του αντισημιτισμού στην Ουγγαρία, διότι το ρεύμα αντισημιτισμού δεν συνιστά περιορισμό της πρόσβασης στα αρμόδια δικαστήρια της Ουγγαρίας για την διεκδίκηση των αξιώσεών τους.

 

Σχόλια