Εμπειρογνώμονας του ΟΗΕ ζητά πρόσβαση στη δικαιοσύνη για όσους ζουν σε συνθήκες φτώχειας

0

Η αρμόδια εισηγήτρια Magdalena Sepulveda, ανέφερε ότι η πρόσβαση στην δικαιοσύνη αποτελεί ανθρώπινο δικαίωμα και ουσιώδες στοιχείο για την καταπολέμηση της φτώχειας παγκοσμίως. Η Sepulveda θα παρουσιάσει μια λεπτομερή πλατφόρμα μέτρων, σε σχέση με τα βήματα που πρέπει να γίνουν από τα κράτη, ώστε να διασφαλιστεί η πρόσβαση στην δικαιοσύνη των πιο περιθωριοποιημένων μελών των τοπικών κοινωνιών.

Η Sepulveda εξηγεί ότι: «Συγκεκριμένες δράσεις πρέπει να ληφθούν ώστε να εξασφαλιστεί η δυνατότητα διεκδίκησης των δικαιωμάτων τους σε όλους, να απαιτήσουν με αποτελεσματικά ένδικα μέσα και την απόδοση ευθυνών, προκειμένου να μην διολισθήσουμε σε μια δικαιοσύνη δύο ταχυτήτων», δηλαδή μια ουσιαστική για τους πλούσιους και μια απλά θεωρητική για τους φτωχούς και τους περιθωριοποιημένους.

Μια έκθεση σχετική με το συγκεκριμένο θέμα και τα εμπόδια που υπάρχουν θα παρουσιαστεί πριν την Γενική Συνέλευση του Οργανισμού τον επόμενο μήνα. Ο τερματισμός των διακρίσεων και η πρόσβαση στην δικαιοσύνη αποτελούν διακυβεύματα για τον ΟΗΕ. Όπως δήλωσε τον προηγούμενο μήνα ο γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών Ban Ki-moon, η εξάλειψη των διακρίσεων κατά των γυναικών είναι αναγκαία για την εν γένει αντιμετώπιση του ζητήματος της παγκόσμιας φτώχειας.

Επίσης το 2011 η ειδική εισηγήτρια του ΟΗΕ για την ανεξαρτησία των δικαστών και δικηγόρων Gabriela Knaul αναφέρθηκε στην διάσταση της ενσωμάτωσης του φύλου στα συστήματα ποινικής δικαιοσύνης των χωρών-μελών.

Σχόλια