Εμπλοκή των ΗΠΑ σε βασανιστήρια την περίοδο Μπους σύμφωνα με έκθεση

0

Έκθεση για τον ρόλο των αμερικανικών αρχών στα βασανιστήρια δημοσίευσε την Τρίτη η οργάνωση “Constitution Project”. Η έκθεση [PDF] βασίστηκε σε έρευνα δύο χρόνων στην διάρκεια της οποίας εξετάστηκαν δημόσια αρχεία και συνεντεύξεις με πρώην κρατουμένους και στελέχη των στρατιωτικών και μυστικών υπηρεσιών.

Η οργάνωση κατέληξε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες ενεπλάκησαν σε βασανιστήρια με βάση τον ορισμό που δίνεται στην Σύμβαση του ΟΗΕ κατά των βασανιστηρίων. Επιπλέον, η οργάνωση επεσήμανε πως ανακριτικές πρακτικές, όπως η στέρηση ύπνου και η καταβύθιση σε νερό, συνιστούν βασανιστήρια βάσει σχετικής αμερικανικής νομολογίας αλλά και έχουν χαρακτηριστεί ως τέτοια σε δηλώσεις των ΗΠΑ όταν γίνονταν από ξένες κυβερνήσεις.

Η οργάνωση απέδωσε ευθύνες εν μέρει και στους Αμερικανούς αξιωματούχους για τον ρόλο τους στις πρακτικές βασανιστηρίων και αναφέρθηκε σε διοικητικές πράξεις που εκδόθηκαν την περίοδο της κυβέρνησης Μπους μετά το 2001. Με μια τέτοια πράξη δινόταν οδηγία ότι δεν εφαρμόζεται η Συνθήκη της Γενεύης για τους κρατουμένους που σχετίζονταν με την Αλ-Κάιντα. Σύμφωνα με την οργάνωση αυτή και άλλες εντολές που δεν ήταν ιδιαίτερα σαφείς για το καθεστώς των κρατουμένων για τρομοκρατία, έδωσαν την εντύπωση στα κατώτερα στρατιωτικά κλιμάκια ότι επιτρέπονται όλα.

Σχόλια