Εμπόδια συναντά το βρετανικό νομοσχέδιο για την τρομοκρατία

0

Η Βουλή των Λόρδων στην Βρετανία κατάφερε να περάσει τρεις τροπολογίες στο νομοσχέδιο της κυβέρνησης του Τόνι Μπλερ για την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας. Η σημαντικότερη από αυτές αφορά την επιβολή περιοριστικών μέτρων σε υπόπτους για τρομοκρατία, η οποία μπορεί να γίνει μόνο από τα δικαστήρια και όχι από υπουργούς. Παράλληλα, προβλέπεται ότι ο νέος νόμος θα λήξει τον Νοέμβριο του 2005.

Το νομοσχέδιο θα επιστρέψει για επεξεργασία στην Βουλή των Κοινοτήτων την Πέμπτη, όπου θα εξεταστούν οι τροποποιήσεις που προτείνουν οι Λόρδοι. Ωστόσο, ο Τόνι Μπλερ θα προσπαθήσει να ανατρέψει τις τροπολογίες που πέρασαν στην Βουλή των Λόρδων, καθώς θεωρεί ότι τα μέτρα τα οποία προτείνει με το νομοσχέδιο είναι αναγκαία για να προστατέψουν τη Βρετανία από ενδεχόμενη τρομοκρατική απειλή.

Σημειώνεται ότι ο πρωθυπουργός επιδιώκει να περάσει τη νέα νομοθεσία έως τις 14 Μαρτίου, οπότε και παύει η ισχύς του τωρινού αντιτρομοκρατικού νόμου, που προβλέπει την κράτηση υπόπτων χωρίς δίκη. Σε διαφορετική περίπτωση, οι 12 ύποπτοι για τρομοκρατία που κρατούνται στις φυλακές του Μπέλμαρς και του Γούντχιλ πρέπει να αφεθούν ελεύθεροι.

Σχόλια