Εν μέσω διαμαρτυριών η δίκη της Αούνγκ Σαν Σου Κι

0

Κεκλεισμένων των θυρών στη φυλακή όπου κρατείται πραγματοποιείται η δίκη της Αούνγκ Σαν Σου Κι, της ηγέτιδας της αντιπολίτευσης της Μιανμάρ.

Η Αούνγκ Σαν Σου Κι κατηγορείται ότι επέτρεψε σε έναν Αμερικανό να διανυκτερεύσει στην κατοικία της, παραβιάζοντας έτσι τους όρους της κατ οίκον κράτησής της.

Δεκάδες οπαδοί της βραβευμένης με το Νόμπελ Ειρήνης ηγέτιδας είχαν συγκεντρωθεί κοντά στη φυλακή, παρά την παρουσία ειδικών δυνάμεων της αστυνομίας, οι οποίες έχουν υψώσει φράγματα με αγκαθωτά συρματοπλέγματα, για να αποκλείσουν όλες τις προσβάσεις.

Ένας νεαρός συνελήφθη, σύμφωνα με τον πολιτικό σχηματισμό της Σου Κι, τον Εθνικό Σύνδεσμο για τη Δημοκρατία.

«Η δίκη άρχισε» δήλωσε αξιωματούχος της στρατιωτικής χούντας, ο οποίος ζήτησε να μην κατονομαστεί. Η σημερινή συνεδρίαση διήρκεσε περίπου πέντε ώρες, προσέθεσε χωρίς άλλες διευκρινίσεις.

Οι πρεσβευτές τεσσάρων ευρωπαϊκών χωρών (Γαλλία, Βρετανία, Ιταλία, Γερμανία) που είναι διαπιστευμένοι στην Ρανγκούν μετέβησαν στη φυλακή, «όμως δεν τους επέτρεψαν να μπουν και υποχρεώθηκαν να επιστρέψουν», δήλωσε διπλωμάτης, υπενθυμίζοντας ότι «σε ένα κράτος δικαίου, οι δικαστικές διαδικασίες είναι δημόσιες».

Την περασμένη Πέμπτη η 63χρονη Σου Κι μεταφέρθηκε στη φυλακή του Ινσέιν, όπου της απαγγέλθηκε κατηγορία σχετικά με την παράξενη εισβολή του Αμερικανού μορμόνου Τζον Γέτοου στην κατοικία της, στη Ρανγκούν, όπου κρατείται από το 2003 σχεδόν σε απομόνωση.

Εκτός από τη δίκη της Σου Κι πρόκειται να αρχίσουν και οι δίκες των δύο κυριών που την συντροφεύουν, της Χιν Χιν Ουίν και της Ουίν Μα Μα, καθώς και του Γέτοου.