Ένα βήμα πριν από το εδώλιο ο “τρομερός Ιβάν” των στρατοπέδων συγκέντρωσης

0

Ικανός να παραστεί σε δίκη κρίθηκε από τις γερμανικές αρχές ο φερόμενος ως φύλακας σε στρατόπεδο συγκέντρωσης Τζον Ντεμιάνουκ.
Ο 89χρονος κατηγορούμενος βρίσκεται έτσι ένα βήμα πιο κοντά στο εδώλιο για το φόνο κατά συναυτουργία 29.000 κρατουμένων.
Εις βάρος του, εκτός από την εισαγγελία του Μονάχου η οποία εξέδωσε ένταλμα σύλληψης με την επιστροφή του στη Γερμανία, έχουν στραφεί και συγγενείς θυμάτων του Ολοκαυτώματος από την Ολλανδία.
Ο ουκρανικής καταγωγής Ντέμιανουκ απελάθηκε πρόσφατα από τις ΗΠΑ, όπου είχε καταφύγει από τη δεκαετία του 1950 (εξ ου και το αμερικανικό «Τζον», πρώην «Ιβάν») για να γλυτώσει, όπως υποστηρίζουν οι γερμανικές αρχές, την καταδίκη του.
Ο ίδιος υποστηρίζει ότι εκείνη την εποχή ήταν στρατιώτης του Κόκκινου Στρατού, ο οποίος αιχμαλωτίστηκε από τις γερμανικές δυνάμεις.
Αρχεία όμως της εποχής δείχνουν ότι υπήρξε μέλος του προσωπικού του στρατοπέδου συγκέντρωσης Σόριμπορ, ενώ φέρεται να είχε εκπαιδευτεί σε εγκαταστάσεις των γερμανικών SS.
Ο κατηγορούμενος, εκτός από την προχωρημένη του ηλικία που σύμφωνα με τους συνηγόρους τους δεν του επιτρέπει να δικαστεί, πάσχει από λευχαιμία.
Οι γερμανικές αρχές τον έκριναν τελικά ικανό να δικαστεί, αν και με περιορισμούς στη διάρκεια της κάθε συνεδρίασης.
Ο Τζον Ντεμιάνουκ, τον οποίο η αμερικανική δικαιοσύνη ταυτοποίησε με τον «τρομερό Ιβάν» των στρατοπέδων συγκέντρωσης πριν καταφέρει να τον απελάσει, βρισκόταν στην κορυφή της λίστας του κέντρου Σιμόν Βίζενταλ με τους καταζητούμενους ως εγκληματίες ναζί.

Σχόλια