Ενάγει η Olympus το πρώην Δ.Σ. της για σκάνδαλο απάτης 1.5 δις δολαρίων

0

Αγωγή άσκησε η εταιρεία Olympus Corporation εναντίον δεκαεννέα πρώην και νυν στελεχών της διεκδικώντας αποζημίωση, επειδή ενέπλεξαν την εταιρεία σε σκάνδαλο απάτης. Η αγωγή ασκήθηκε σε δικαστήριο του Τόκυο την προηγούμενη εβδομάδα.
Σύμφωνα με την αγωγή, ο πρώην Πρόεδρος της ιαπωνικής εταιρείας τεχνολογικών ειδών σε συνεργασία με αρκετά στελέχη απέκρυπταν δολίως ελλείμματα ύψους 1.5 δισεκατομμυρίων δολαρίων στον προϋπολογισμό για πάνω από μία δεκαετία. Όταν το σκάνδαλο αποκαλύφθηκε, τέσσερα στελέχη απολύθηκαν. Η αποζημίωση που διεκδικεί η εταιρεία είναι περίπου 46.8 εκατομμύρια δολάρια.
Το σκάνδαλο ερευνούν προς το παρόν η αστυνομία του Τόκυο, αρχές των ΗΠΑ και της Βρετανίας καθώς και το Χρηματιστήριο του Τόκυο. Μέχρι στιγμής έχει αποκαλυφθεί ότι η εταιρεία πλήρωσε υπέρογκα ποσά στους συμβούλους που προώθησαν την απόκτηση της Gyrus Group έναντι 2.1 δισεκατομμυρίων δολαρίων, ενώ εξαγόρασε τρεις άλλες ιαπωνικές εταιρείες σε τιμή πολύ μεγαλύτερη από την πραγματική τους αξία. Αγωγή κατά της Olympus έχει ασκήσει ο απολυθείς πρώην διευθύνων σύμβουλος Michael Woodford, ο οποίος είχε απολυθεί από το προηγούμενο διοικητικό συμβούλιο, διότι ήταν αντίθετος με τις πρακτικές εξαγοράς επιχειρήσεων.
«Είναι λογικό μετά την αποκάλυψη τέτοιου σκανδάλου να υπάρχουν αγωγές και ανταγωγές, καθώς όλα τα μέρη προσπαθούν να εξασφαλίσουν τη θέση τους και να προστατεύσουν τα συμφέροντά τους. Θα υπάρξουν και άλλες αγωγές εντός των επόμενων εβδομάδων, ίσως και μηνών», σχολίασε ο καθηγητής εμπορικού δικαίου στο Πανεπιστήμιο της Σινγκαπούρης, Eugene Tan.
 

Σχόλια