Ενδεχόμενη υποστήριξη του ιρακινού Συντάγματος από κόμμα των σουνιτών

0

Ένα από τα μεγαλύτερα κόμματα των σουνιτών αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο στήριξης του ιρακινού Συντάγματος αλλά ζητά περαιτέρω αλλαγές. Το Σύνταγμα προωθήθηκε στο Κοινοβούλιο με τη στήριξη σιιτών και Κούρδων έπειτα από εβδομάδες διαπραγματεύσεων και αντεγκλήσεων την Κυριακή, αλλά χωρίς την στήριξη της σουνιτικής κοινότητας.

Τη Δευτέρα, χιλιάδες σουνίτες διαδήλωσαν στο Τικρίτ -γενέτειρα του πρώην προέδρου Σαντάμ Χουσεΐν- προκειμένου να εκφράσουν την αντίθεσή τους στο νέο Σύνταγμα του Ιράκ.

Οι ηγέτες των σουνιτών κάλεσαν τους πολίτες να καταψηφίσουν το νέο Σύνταγμα στο δημοψήφισμα που αναμένεται να διεξαχθεί στις 15 Οκτωβρίου.

Η μη στήριξη των σουνιτών στο νέο Σύνταγμα ενδέχεται να οδηγήσει σε νέο κύμα βίας και σίγουρα σηματοδοτεί την έναρξη μιας νέας δύσκολης προεκλογικής εκστρατείας εν όψει του επικείμενου δημοψηφίσματος.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η ΕΕ προσέφερε 20 εκατομμύρια ευρώ για να υποστηριχθεί η συνταγματική διαδικασία στο Ιράκ, περιλαμβανόμενων και των προετοιμασιών για τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος που προβλέπεται για τις 15 Οκτωβρίου.

Σχόλια