Ενεκρίθη επανάληψη της δίκης Γιαρουζέλσκι

0

Το Εφετείο της Βαρσοβίας έδωσε το πράσινο φως για την επανάληψη της δίκης σε βάρος του στρατηγού Βόιτσεχ Γιαρουζέλσκι, ανατρέποντας την απόφαση δικαστηρίου που είχε απορρίψει το Μάιο το κατηγορητήριο αποφαινόμενο ότι απαιτείται περαιτέρω διερεύνηση της υπόθεσης.
Το Εφετείο έκρινε πως οι μαρτυρίες και οι αποδείξεις που συγκεντρώθηκαν από το Ινστιτούτο Εθνικής Μνήμης (IPN), το οποίο έχει αναλάβει τη δίωξη των ναζιστικών και των κομμουνιστικών εγκλημάτων, είναι «επαρκείς» για να συνεχιστεί η δίκη.
Το Μάιο, δικαστήριο είχε δώσει εντολή στο IPN να προβεί σε συμπληρωματική έρευνα και να θέσει ερωτήσεις ιδιαίτερα στον πρώην σοβιετικό ηγέτη Μιχαήλ Γκορμπατσόφ, την πρώην πρωθυπουργό της Βρετανίας Μάργκαρετ Θάτσερ, τον πρώην καγκελάριο της Γερμανίας Χέλμουτ Σμιτ και τον Ζμπίγκνιου Μπρζεζίνσκι, πρώην σύμβουλο του προέδρου των ΗΠΑ, Τζίμι Κάρτερ.
«Ορισμένες από τις συστάσεις του δικαστηρίου είναι ανεφάρμοστες», αποφάνθηκε σήμερα το Εφετείο.
Πρώην αρχηγός του κράτους και του κομμουνιστικού κόμματος της Πολωνίας, ο Βόιτσεχ Γιαρουζέλσκι, 84 χρόνων, κατηγορήθηκε επισήμως τον Απρίλιο 2007 για «κομμουνιστικό έγκλημα» επειδή επέβαλε το 1981 κατάσταση πολιορκίας στην Πολωνία. Μπορεί να του επιβληθεί κάθειρξη 10 ετών.

Σχόλια