Ενεκρίθη νόμος στην Τουρκία για τον περιορισμό δικαιοδοσίας των στρατοδικείων

0

Η εθνοσυνέλευση της Τουρκίας ενέκρινε νόμο, ο οποίος περιορίζει την εμβέλεια των στρατοδικείων και διασφαλίζει ότι οι στρατιωτικοί αξιωματούχοι της χώρας θα δικάζονται από πολιτικά δικαστήρια σε περιόδους ειρήνης.

Πρόκειται για νόμο που αποσκοπεί να ικανοποιήσει τα κριτήρια που θέτει η Ευρωπαϊκή Ένωση προκειμένου η Τουρκία να γίνει μέλος της.

Σύμφωνα με το νέο νόμο τα μέλη των ενόπλων δυνάμεων της Τουρκίας θα δικάζονται από πολιτικά δικαστήρια για μια πλειάδα ποινικών αδικημάτων, όπως απειλές στη εθνική ασφάλεια, παραβιάσεις του συντάγματος, οργανωμένες ένοπλες οργανώσεις και προσπάθειες ανατροπής της κυβέρνησης, σύμφωνα με την ιστοσελίδα του κοινοβουλίου.

Η αλλαγή στον ποινικό κώδικα αναφέρει επίσης ότι οι πολίτες δεν θα δικάζονται από στρατοδικεία, εκτός εάν η χώρα έχει κηρυχθεί σε κατάσταση στρατιωτικού νόμου ή πολέμου.

Δεν είναι σαφές εάν οι αλλαγές στον ποινικό κώδικα θα επηρεάσουν τη δίκη αξιωματικών του στρατού που κατηγορούνται σε σχέση με τη λεγόμενη υπόθεση Εργκένεκον, κατά την οποία διερευνάται η φερόμενη ύπαρξη ενός δεξιού δικτύου που σχεδίαζε την ανατροπή της κυβέρνησης.

Σχόλια