Ενιαία δίκη για τους κατηγορούμενους για εγκλήματα πολέμου στο Κοσσυφοπέδιο

0

Ενιαία δίκη των κατηγορουμένων για εγκλήματα πολέμου στο Κοσσυφοπέδιο θα διεξαχθεί στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο της Χάγης για την πρώην Γιουγκοσλαβία. Αυτό αποφάσισε το δικαστικό συμβούλιο που ενέκρινε το αίτημα της εισαγγελίας να γίνει κοινή δίκη των Μίλαν Μιλουτίνοβιτς, Νίκολα Σαϊνοβιτς, Ντράγκολιουμπ Οϊντάνιτς, Νεμπόισα Πάβκοβιτς, Βλάντιμιρ Λαζάρεβιτς, Σρέτεν Λούκιτς και Βλάστιμιρ Τζόρτζεβιτς, ενώ η διαδικασία αναμένεται να αρχίσει το Δεκέμβριο.

Οι δικαστές έλαβαν υπόψη το γεγονός ότι οι κατηγορίες που αντιμετωπίζουν οι πρώην κρατικοί, στρατιωτικοί και αστυνομικοί, αξιωματούχοι της Σερβίας αποδεικνύουν ότι όλα τα εγκλήματα διαπράχθηκαν στο πλαίσιο κοινής δράσης και ότι όλοι οι κατηγορούμενοι ήταν συμμέτοχοι σε κοινή εγκληματική επιχείρηση με στόχο την εκδίωξη μεγάλου αριθμού Αλβανών του Κοσσυφοπεδίου, ώστε η Σερβία να διατηρήσει τον έλεγχο της επαρχίας. Παράλληλα, θα εξοικονομηθεί χρόνος και ορισμένοι μάρτυρες δεν θα χρειαστεί να μεταβούν στη Χάγη για να καταθέσουν πολλές φορές. Το δικαστικό συμβούλιο διαβεβαιώνει ότι δεν θα παραβιαστούν τα δικαιώματα των κατηγορουμένων με την ενιαία δίκη.

Ολοι οι κατηγορούμενοι εκτός από τον πρώην αξιωματικό της αστυνομίας Βλάστιμιρ Τζόρτζεβιτς, έχουν παραδοθεί στο Δικαστήριο της Χάγης.

Σχόλια