Εννέα ανακρίβειες στο ντοκιμαντέρ του Αλ Γκορ

0

«Εννέα επιστημονικές ανακρίβειες» υπάρχουν στο ντοκιμαντέρ «Μια Ενοχλητική Αλήθεια» του πρώην αντιπροέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών, Αλ Γκορ σύμφωνα με το Ανώτατο Δικαστήριο του Λονδίνου, το οποίο κλήθηκε να αποφανθεί εάν η ταινία μπορεί να προβληθεί στα σχολεία της χώρας.

Η ταινία αναφέρεται στα επακόλουθα του φαινομένου του θερμοκηπίου.
Ο δικαστής Μάικλ Μπέρτον απεφάνθη υπέρ της προβολής της ταινίας σε σχολεία, αλλά θα πρέπει να συνοδεύεται από μία προειδοποίηση, η οποία θα προτείνει κι άλλες εναλλακτικές οπτικές γωνίες για το ίδιο θέμα, προκειμένου να τηρείται ο νόμος για την ισηγορία των πολιτικών απόψεων στα σχολεία.
Στη δικαιοσύνη προσέφυγε ο Στιούαρτ Ντίμοκ, ο οποίος υποστήριξε μέσω των δικηγόρων του, ότι το ντοκιμαντέρ περιέχει «σοβαρές επιστημονικές ανακρίβειες, πολιτική προπαγάνδα, παραπλάνηση».
Ο ενάγων χαρακτήρισε τη δικαίωση του αιτήματός του «μεγάλη δικαστική νίκη».
Η βρετανική κυβέρνηση σκόπευε ν αποστείλει το DVD του ντοκιμαντέρ του Γκορ σε πάνω από 3.500 σχολεία στην Αγγλία και την Ουαλία, για να πληροφορηθούν οι μαθητές για την απόλυτη αναγκαιότητα του αγώνα κατά της υπερθέρμανσης του πλανήτη.
Το ντοκιμαντέρ του Αλ Γκορ έχει κερδίσει δύο Όσκαρ από την Ακαδημία Κινηματογράφου των ΗΠΑ.
Στη κυβερνητική ιστοσελίδα Teachernet, η οποία απευθύνεται στους εκπαιδευτικούς της Βρετανίας υπάρχουν οδηγίες σχετικά με την προβολή της ταινίας: «Το ντοκιμαντέρ ‘Μια Ανεπιθύμητη Αλήθεια’ είχε μεγάλη απήχηση στο κοινό. Στόχος του είναι να παρουσιάσει στο ευρύ κοινό τα επιχειρήματα του επιστημονικού κόσμου για το φαινόμενο του θερμοκηπίου και τις κλιματικές αλλαγές. Ωστόσο, παράλληλα παρουσιάζει με δυνατά επιχειρήματα ένα συγκεκριμένο τρόπο πολιτικής αντιμετώπισης των κλιματικών αλλαγών».
Αναφερόμενος στη δικαστική απόφαση ο σκιώδης υπουργός Περιβάλλοντος του κόμματος των Συντηρητικών, Πίτερ Αϊνσγουόρθ είπε: «πρόκειται για μια επιπλέον ένδειξη ότι η κυβέρνηση δεν έχει συγκεκριμένη στρατηγική σε περιβαλλοντικά θέματα, όπως το φαινόμενο των κλιματικών αλλαγών».

Σχόλια