Ενώπιον βρετανικού δικαστηρίου η διαφορά ΕΛ.ΠΕ-Ενεργειακής Αιγαίου

0

Ενώπιον δικαστηρίου του Λονδίνου θα επιλυθεί η διαφορά μεταξύ της Ενεργειακής Αιγαίου, που εκμεταλλεύεται την άντληση πετρελαίου στο κοίτασμα της Θάσου και τα Ελληνικά Πετρέλαια, σχετικά με το ζήτημα της συνέχισης ή μη των ερευνών για νέα κοιτάσματα δυτικά του νησιού.
Σύμφωνα με πληροφορίες, που δημοσιεύονται την Τρίτη στην εφημερίδα ΗΜΕΡΗΣΙΑ, τα Ελληνικά πετρέλαια αντιδρούν στις έρευνες, γεγονός που προκάλεσε την αποχώρηση από την περιοχή, του μισθωμένου γεωτρύπανου, που διεξήγαγε έρευνες στον κόλπο της Καβάλας. Από τα κοιτάσματα που εντοπίσθηκαν ανέβηκε η παραγωγή της «Kavala Oil» που έχει περάσει στην Ενεργειακή Αιγαίου από 1.200 βαρέλια ημερησίως περίπου στα 5.000.
Τα δικαιώματα της έρευνας στην περιοχή δυτικά της Θάσου ανήκουν κατά 70 % στην εταιρία Calfrac Well Services Ltd από τον Καναδά και το υπόλοιπο 30% των στα ΕΛΠΕ.
Για τη μεταβίβαση των δικαιωμάτων σε θυγατρική της Ενεργειακής Αιγαίου, που είχε εγκριθεί από το υπουργείο Ανάπτυξης τον περασμένο Οκτώβριο, απαιτείται η θετική γνώμη των Ελληνικών Πετρελαίων. Τα ΕΛ.ΠΕ., ωστόσο, σύμφωνα με τον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο της Ενεργειακής Αιγαίου Ρήγα Μαθιό, δεν δίνουν τη συγκατάθεσή τους για να ολοκληρωθεί η μεταβίβαση των δικαιωμάτων της Calfrac γιατί -όπως ισχυρίζονται-η Ενεργειακή Αιγαίου και η Kavala Oil δεν έχουν την τεχνική και οικονομική επάρκεια να εκτελέσουν γεωτρήσεις στον κόλπο της Καβάλας.

Σχόλια