Ενώπιον της δικαιοσύνης ο πρώην οδηγός του Μπιν Λάντεν

0

Η πρώτη δίκη για εγκλήματα πολέμου μετά το Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο ξεκίνησε στο Γκουαντάναμο ενώπιον του πολυσυζητημένου δικαστηρίου για εγκλήματα πολέμου, περίπου έξι χρόνια αφότου οι ΗΠΑ άνοιξαν το στρατόπεδο κράτησης στην Κούβα για τον εγκλεισμό υπόπτων μαχητών Ταλιμπάν και μελών της Αλ Κάιντα.

Σύμφωνα με τους εισαγγελείς, ο Χαμντάν, Υεμενίτης ,είχε στενή σχέση με ηγετικά στελέχη της Αλ Κάιντα και κατευθυνόταν σε μία εμπόλεμη ζώνη με δύο πυραύλους εδάφους-αέρος στο αυτοκίνητό του όταν συνελήφθη τον Νοέμβριο του 2001 μετά την αμερικανική στρατιωτική εισβολή στο Αφγανιστάν.

Δικηγόροι του Χαμντάν υποστήριξαν ότι δεν είναι μέλος της Αλ Κάιντα παρά μόνο οδηγός και μηχανικός στον στόλο των αυτοκινήτων που ανήκε στον Μπιν Λάντεν, επειδή είχε την ανάγκη του μηνιαίου μισθού των 200 δολαρίων.

Υποστηρικτές ανθρωπίνων δικαιωμάτων διαμαρτύρονται για τις συνθήκες κάτω από τις οποίες περίπου 265 άτομα κρατούνται στη φυλακή του Γκουαντάναμο και για το νομικό σύστημα που εφαρμόζει η κυβέρνηση Μπους μετά τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου για να δικάσει αυτούς που κατηγορούνται για εγκλήματα.

Η δίκη του Χαμντάν γίνεται σε μία δικαστική αίθουσα σε ύψωμα πάνω από τον κόλπο Γκουαντάναμο, από ένα σώμα ενόρκων που εκλέχθηκε μεταξύ 13 αξιωματικών του αμερικανικού στρατού από διάφορες περιοχές του κόσμου.
Το σώμα πρέπει να αποτελείται από τουλάχιστον πέντε μέλη.

Σχόλια