Ενώπιον της δικαιοσύνης πρώην ηγέτης των Ερυθρών Χμερ

0

Στο δικαστήριο του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών κατηγορούμενος για γενοκτονία στην Καμπότζη παραπέμπεται ο Κίε Σάμφαν, πρώην ηγέτης της χώρας από την περίοδο των Ερυθρών Χμερ.

Ο Σάμφαν συνελήφθη από την αστυνομία της Καμπότζης σε νοσοκομείο της πρωτεύουσας Πνομ Πενχ.
Όπως αναφέρει το βρετανικό ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο BBC, είναι το πέμπτο άτομο από τους εν ζωή ηγέτες των Ερυθρών Χμερ που οδηγείται ενώπιον της δικαιοσύνης.
Περίπου 1,7 εκατομμύριο άνθρωποι φέρονται να έχασαν τη ζωή τους από το 1975 ως το 1979 υπό το καθεστώς του Πολ Ποτ, ο οποίος επιδίωξε να ανασυστήσει το μεγαλείο της μεσαιωνικής Καμπότζης μέσω της συλλογικής θυσίας του λαού. Τελικά, κατάφερε να πνίξει στο αίμα τη χώρα του εξαιτίας της καταναγκαστικής εργασίας, της πείνας και των ασθενειών.
Ο λαός της Καμπότζης περίμενε για χρόνια τη σύλληψη του Κίε Σάμφαν, ο οποίος διετέλεσε πρόεδρος της Καμπότζης μετά την ανάληψη της εξουσίας από τους Ερυθρούς Χμερ και ήταν στενός συνεργάτης του Πολ Ποτ.
Ο ίδιος πάντα υποστήριζε ότι η θέση του δεν είχε εξουσίες και σε πρόσφατο βιβλίο του έχει γράψει ότι δε φέρει ευθύνη για τις πολιτικές του Πολ Ποτ.
Ο Κίε Σάμφαν είχε εισαχθεί την περασμένη εβδομάδα στο νοσοκομείο μετά από εγκεφαλικό επεισόδιο. Τη Δευτέρα η αστυνομία εισέβαλε στο νοσοκομείο και οδήγησε τον πρώην ηγέτη στο ειδικό δικαστήριο.
Το ειδικό δικαστήριο συστάθηκε το περασμένο έτος έπειτα από καθυστέρηση δέκα ετών.
Την περασμένη εβδομάδα συνελήφθησαν ο πρώην υπουργός Εξωτερικών και ο πρώην υπουργός Κοινωνικής Πρόνοιας, εναντίον των οποίων απαγγέλθηκαν κατηγορίες για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας.
Οι δίκες αναμένεται να ξεκινήσουν το επόμενο έτος.

Σχόλια