Ενώπιον της δικαιοσύνης το αίτημα των ΗΠΑ για έκδοση του Ρομάν Πολάνσκι

0

Ο γνωστός σκηνοθέτης θα παρουσιαστεί, την επόμενη εβδομάδα, ενώπιον Πολωνικού δικαστηρίου το οποίο θα εξετάσει το αίτημα έκδοσής του, το οποίο έχουν υποβάλλει οι Ηνωμένες Πολιτείες, σχετικά με την καταδίκη του για βιασμό ανηλίκου το 1977. Σύμφωνα με την εκπρόσωπο του δικαστηρίου στην Κρακοβία, η συζήτηση της υπόθεσης θα λάβει χώρα στις 25 Φεβρουαρίου.

Ο Πολάνσκι, που ζει μόνιμα στη Γαλλία και ετοιμάζεται να γυρίσει τη νέα του ταινία στην Πολωνία, θα παρασταθεί στο ακροατήριο. «Σε συμμόρφωση με προηγούμενη επιταγή του δικαστηρίου, ο κύριος Πολάνσκι θα εμφανιστεί ενώπιον του δικαστηρίου», δήλωσε η Jan Olszewski, μία εκ των Δικηγόρων του. Σύμφωνα με τους νόμους της Πολωνίας, σε περίπτωση που το δικαστήριο κάνει δεκτή την αίτηση των ΗΠΑ για έκδοση του, ο Υπουργός Δικαιοσύνης θα αποφασίσει στη συνέχεια αν θα επικυρώσει την απόφαση του δικαστηρίου.

Ο βραβευμένος με Όσκαρ σκηνοθέτης, σεναριογράφος και παραγωγός ομολόγησε το 1977 την ενοχή του στην υπόθεση αποπλάνησης ενός δεκατριάχρονου κοριτσιού κατά τη διάρκεια φωτογράφησης στο Λος Άντζελες, ενώ βρισκόταν υπό την επήρεια αλκοόλ και ναρκωτικών ουσιών. Στη συνέχεια εξέτισε ποινή φυλάκισης 42 ημερών, ποινή που αποτελούσε μέρος της συμφωνίας του με το δικαστήριο, σύμφωνα με την οποία έπρεπε να τεθεί υπό ψυχιατρική παρακολούθηση για 90 ημέρες. Φοβούμενος ότι ο δικαστής που είχε αναλάβει την υπόθεση του θα ανέτρεπε τη συμφωνία και θα του επέβαλε μακροχρόνια ποινή φυλάκισης, δραπέτευσε από τις Ηνωμένες Πολιτείες το 1978.

Το 2009, συνελήφθη στη Ζυρίχη κατόπιν εκδόσεως εντάλματος σύλληψης από τις ΗΠΑ και υποχρεώθηκε σε κατ’ οίκον περιορισμό. Αφέθηκε ελεύθερος το 2010, αφού οι Ελβετικές αρχές αποφάσισαν να μην προχωρήσουν στην έκδοση του. Σήμερα στα 81 του χρόνια, θεωρείται από πολλούς Πολωνούς συμπατριώτες του ως μία από τις σημαντικότερες εν ζωή προσωπικότητες της τέχνης.

 

Σχόλια