Ενώπιον του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου ο Τόμας Λουμπάνγκα

0

Ξεκίνησε στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο (ICC) η δίκη του πρώην αρχηγού ένοπλης οργάνωσης του Κονγκό Τόμας Λουμπάνγκα, ο οποίος κατηγορείται για εγκλήματα πολέμου και στρατολόγηση μικρών παιδιών.

Ο ίδιος αρνείται τις εις βάρος του κατηγορίες και αναμένεται να δηλώσει αθώος ενώπιον του δικαστηρίου της Χάγης.

Ο Τόμας Λουμπάνγκα συνελήφθη και μεταφέρθηκε στη Χάγη το Μάρτιο 2006. Κατηγορείται για τη στρατολόγηση και στράτευση παιδιών μικρότερων των 15 ετών, τα οποία ενέταξε στη στρατιωτική πτέρυγα της οργάνωσής του, την Ένωση Κονγκολέζων Πατριωτών (UPC) κατά τον εμφύλιο πόλεμο στην ανατολική επαρχία Ιτούρι της Λαϊκής Δημοκρατίας Κονγκό, από τον Σεπτέμβριο του 2002 έως τον Αύγουστο του 2003.

«Η ένοπλη οργάνωση του Λουμπάνγκα στρατολόγησε, εκπαίδευσε και χρησιμοποίησε εκατοντάδες παιδιά για να σκοτώσουν, να λεηλατήσουν, να βιάσουν», δήλωσε κατά την έναρξη της ακροαματικής διαδικασίας ο εισαγγελέας του ICC, Αργεντινός Λουίς Μορένο-Οκάμπο.

«Τα παιδιά συνεχίζουν να υποφέρουν από τις συνέπειες των εγκλημάτων του Λουμπάνγκα. Δεν μπορούν να ξεχάσουν αυτά που υπέστησαν, αυτά που είδαν. Ήταν παιδιά ηλικίας 9, 11 και 13 ετών. Δεν μπορούν να ξεχάσουν τα πλήγματα που δέχτηκαν, τον τρόμο που ένιωσαν, δεν μπορούν να ξεχάσουν ότι βιάστηκαν ή ότι βίασαν», πρόσθεσε ο εισαγγελέας, σύμφωνα με τον οποίο, «ορισμένα από αυτά κάνουν χρήση ναρκωτικών για να επιβιώσουν και άλλα εκδίδονται».

Να σημειωθεί ότι πρόκειται για την πρώτη δίκη για εγκλήματα πολέμου που πραγματοποιείται ενώπιον του ICC και η πρώτη που αφορά αποκλειστικά παιδιά-στρατιώτες. Τα θύματα θα συμμετέχουν πλήρως στη διαδικασία της δίκης. Συνολικά οκτώ δικηγόροι εκπροσωπούν 93 θύματα.

Η δίκη αναμένεται να διαρκέσει έξι έως εννέα μήνες.

Σχόλια