Ένοχη η αστυνομία του Λονδίνου

0

Η μητροπολητική αστυνομία του Λονδίνου κρίθηκε ένοχη επειδή έθεσε σε κίνδυνο τη δημόσια ασφάλεια, όταν το καλοκαίρι του 2005 πυροβόλησε το 27χρονο Βραζιλιάνο, Ζαν Σαρλ ντε Μενέζες, τον οποίο οι αστυνομικοί πέρασαν για τρομοκράτη.
Σύμφωνα με το σώμα των ενόρκων, η αστυνομία παραβίασε νόμους που αφορούν την υγεία και την ασφάλεια και της επιβλήθηκε πρόστιμο ύψους περίπου 253.000 ευρώ και άλλες 555.000 ευρώ για δικαστικά έξοδα.
Πάντως το σώμα των ενόρκων αποφάσισε ότι η αρχηγός της αστυνομίας Κρεσίντα Ντικ, η οποία ηγείτο της επιχείρησης, δε φέρει «προσωπική ευθύνη». Η αρχηγός είχε κατηγορηθεί ότι δεν μπορούσε να ελέγξει τους αστυνομικούς.
«Ένα άτομο πέθανε και πολλά άλλα τέθηκαν σε πιθανό κίνδυνο» είπε ο δικαστής Ρίτσαρντ Ενρίκες μετά την ανακοίνωση της απόφασης των ενόρκων.
Μετά τη δίκη και παρά τις φωνές που τον καλούν σε παραίτηση, ο αρχηγός της Μητροπολιτικής Αστυνομίας, Σερ Ίαν Μπλερ δήλωσε ότι δεν παραιτείται.
Ο Ίαν Μπλερ εξέφρασε «τη βαθιά του θλίψη» για τον θάνατο του ντε Μενέζες. «Κανένας αστυνομικός δεν ξεκίνησε εκείνη τη μέρα να πυροβολήσει έναν αθώο άνθρωπο» δήλωσε. «Είμαι βέβαιος ότι ο θάνατός του ήταν αποτέλεσμα δράσεων από πολλά άτομα, τα οποία έκαναν ό,τι καλύτερο για να διαχειριστούν μια τρομερή απειλή που αντιμετώπιζε εκείνη τη μέρα το Λονδίνο, ένας αγώνας δρόμου ενάντια στο χρόνο για να βρεθούν οι αποτυχημένοι βομβιστές της προηγούμενης ημέρας».
Ο 27χρονος Βραζιλιάνος πυροβολήθηκε επτά φορές στο κεφάλι, ενώ επιβιβαζόταν σε συρμό του υπογείου σιδηροδρόμου στις 22 Ιουλίου 2005 από αστυνομικούς που εσφαλμένα τον αναγνώρισαν ως έναν από τους τέσσερις τρομοκράτες, οι οποίοι την προηγούμενη ημέρα είχαν προσπαθήσει να επιτεθούν στο σύστημα δημοσίων μεταφορών του Λονδίνου.

Σχόλια