Ένοχη η Πολιτεία του Σιάτλ για παραβίαση συνταγματικών δικαιωμάτων

0

Ομοσπονδιακό ορκωτό δικαστήριο έκρινε ένοχη την πόλη του Σιάτλ για παραβίαση των συνταγματικών δικαιωμάτων 170 διαδηλωτών κατά της παγκοσμιοποίησης, οι οποίοι μετείχαν στις κινητοποιήσεις του 1999 εναντίον των εργασιών της Παγκόσμιας Οργάνωσης Εμπορίου ΠΟΕ .

Υπενθυμίζεται ότι τα γεγονότα της συνόδου της ΠΟΕ είχαν γίνει γνωστά ως “”η μάχη του Σιάτλ””, καθώς οι αστυνομικοί συνελάμβαναν μαζικά και αδικαιολόγητα, οποιονδήποτε διαδήλωνε σε τμήματα του κέντρου της πόλης, τα οποία ο δήμαρχος είχε αποκλείσει ανακηρύσσοντάς τα ως ζώνη όπου δεν επιτρέπονταν διαδηλώσεις.

Το δικαστήριο έκρινε ότι οι αρχές της πόλης παραβίασαν το δικαίωμα των πολιτών σε τυπικές νομικές διαδικασίες –όπως η απαγγελία κατηγοριών–, ωστόσο στην απόφασή του δεν καταδίκασε το Σιάτλ για παραβίαση του δικαιώματος στην ελευθερία του λόγου, το οποίο είναι γνωστό στις ΗΠΑ ως η Πρώτη Τροποποίηση.

Η πόλη έχει ήδη καταβάλλει1 εκατ. δολάρια σε αποζημιώσεις μετά τις μηνύσεις που υποβλήθηκαν, ενώ η ποινή που θα της επιβληθεί στην δίκη αυτή δεν έχει γίνει ακόμη γνωστή.

Σχόλια