Ένοχοι για συνωμοσία αλλά όχι πρόθεση

0

Δικαστήριο στο ανατολικό Λονδίνο έκρινε ένοχους τρεις Βρετανούς μουσουλμάνους με την κατηγορία της συνωμοσίας για το θάνατο πολιτών με την τοποθέτηση βομβών από υγρά υλικά σε υπερατλαντικές πτήσεις. Ωστόσο, έπειτα από διαβουλεύσεις και συζητήσεις 50 ωρών οι ένορκοι δεν κατάφεραν να συμφωνήσουν για το αν οι κατηγορούμενοι είχαν και την πρόθεση να εκτελέσουν τα σχέδια τους.

Το δικαστήριο έκρινε ενόχους τον Αμπντουλά Αχμέντ Αλί, τον Ασάντ Σαρουάρ και τον Τανβίρ Χουσεΐν αλλά οι ένορκοι έκριναν ότι δεν σχεδίαζαν να εκτελέσουν τις βομβιστικές επιθέσεις στις πτήσεις, όπως υποστήριζε το κατηγορητήριο.

Για άλλους τέσσερις κατηγορούμενους δεν υπήρξε απόφαση των ενόρκων. Πρόκειται για τον Ιμπραΐμ Σαβάντ, τον Αραφάτ Χαν, τον Ουαχίντ Ζαμάν και τον Ουμάρ Ισλάμ. Τέλος, ο Μοχάμεντ Γκουλζάρ αθωώθηκε.

Η υπουργός Εσωτερικών της Βρετανίας, Τζάκι Σμιθ, δήλωσε ότι η αστυνομία και οι υπηρεσίες ασφαλείας κατάφεραν να σώσουν “αναρίθμητες” ζωές ανθρώπων με την εξάρθρωση της εν λόγω ομάδος.

Ο Αμπντουλά Αχμέντ Αλί, ο φερόμενος ως επικεφαλής της ομάδας, και οι συγκατηγορούμενοί του υποστήριξαν ότι σκόπευαν να προκαλέσουν μία επίθεση που θα τραβούσε την προσοχή της κοινής γνώμης στην οργή τους για την αμερικανική και τη βρετανική πολιτική στο Ιράκ και το Αφγανιστάν. Προσθέτουν ότι δεν σκόπευαν να επιτεθούν στα αεροσκάφη.

Η κατηγορούσα αρχή παρουσίασε βίντεο με μηνύματα που είχαν ετοιμάσει οι κατηγορούμενοι πριν από τις επιθέσεις. Κατέθεσαν επίσης στοιχεία που βρέθηκαν στην κατοχή ενός από τους οκτώ με λεπτομέρειες για τις πτήσεις από το Λονδίνο προς τις ΗΠΑ και τον Καναδά.

Η δίκη διήρκεσε πέντε μήνες.