Ένταλμα σύλληψης κατά πολιτικού αντιπάλου του Ερντογάν

0

Δικαστήριο της Τουρκίας εξέδωσε ένταλμα σύλληψης κατά του ισλαμιστή κληρικού Φετουλάχ Γκιουλέν, ο οποίος βρίσκεται στις ΗΠΑ και αποτελεί έναν από τους πιο σφοδρούς πολέμιους του προέδρου Ερντογάν.

Στο ένταλμα, ο Εισαγγελέας κατηγορεί τον Γκιουλέν για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης. Σύμφωνα με τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης, οι κατηγορίες περιλαμβάνουν τη λειτουργία μιας ένοπλης τρομοκρατικής ομάδας, κατηγορία που επισύρει ποινή έως και 15 χρόνια φυλάκισης.Όπως δήλωσε ο Εισαγγελέας, έχουν συγκεντρωθεί αρκετά αποδεικτικά στοιχεία τα οποία στηρίζουν το κατηγορητήριο.

Οι τουρκικές αρχές μπορούν πλέον να απευθύνουν αίτημα στην Ουάσιγκτον για την έκδοση του ηλικιωμένου κληρικού, αν και ένα τέτοιο αίτημα είναι πιθανό να δημιουργήσει εντάσεις στις ήδη τεταμένες σχέσεις της χώρας με τις λοιπές χώρες – συμμάχους της στο ΝΑΤΟ.

Μετά από μια σειρά από επιδρομές της αστυνομίας σε μέσα μαζικής ενημέρωσης που συνδέονται με τον κληρικό την περασμένη Κυριακή, ενέργειες που αποδοκίμασε η ΕΕ, η έκδοση του εντάλματος κλιμακώνει τη μάχη του Ερντογάν κατά των πολιτικών του αντιπάλων. Το κίνημα του Γκιουλέν συγκεντρώνει εκατομμύρια οπαδούς διεθνώς , ενώ ο Ερντογάν τον κατηγορεί ότι έχει δημιουργήσει μια παράλληλη δομή στο εσωτερικό της Τουρκίας με την τοποθέτηση οπαδών του σε θεσμικούς φορείς, όπως το δικαστικό σώμα και η αστυνομία, και ασκεί μεγάλη επιρροή μέσω των διασυνδέσεών του στα ΜΜΕ.
 

Σχόλια