Εντολή δικαστού για διατήρηση όλων των αρχείων του Ντικ Τσέινι

0

Με δικαστική εντολή ο αντιπρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, Ντικ Τσέινι υποχρεώνεται να διατηρήσει όλα τα επίσημα κυβερνητικά έγγραφα μέχρι το τέλος της διακυβέρνησης Μπους και αμέσως μετά να τα παραδώσει στην υπηρεσία Εθνικών Αρχείων.
Το εν λόγω προσωρινό απαγορευτικό μέτρο ελήφθη έπειτα από την προσφυγή που κατέθεσαν σε ομοσπονδιακό δικαστήριο πολλοί ιστορικοί και η μη κυβερνητική οργάνωση Πολίτες για την Ευθύνη και την Ηθική στην Ουάσινγκτον (CREW) με την οποία ζητούν να σεβαστεί ο Ντικ Τσέινι το Νόμο για τα Προεδρικά Αρχεία.
Οι ενάγοντες δεν καταγγέλλουν κάποια συγκεκριμένη παράβαση των διατάξεων του νόμου αλλά επικαλούνται το ιστορικό ενδιαφέρον των εν λόγω εγγράφων που αφορούν όλες τις πολιτικές υποθέσεις της χώρας μετά το 2001.
“Ζητούμε από το δικαστήριο να εκδώσει μια “”διαταγή διατήρησης”” που θα απαιτεί από τον αντιπρόεδρο Τσέινι να διαφυλάξει όλα τα έγγραφα”, δήλωσε η Αν Γουάισμαν, η νομική εκπρόσωπος της οργάνωσης CREW.
Η ομοσπονδιακός δικαστής Κόλαρ-Κότελι επεσήμανε ότι στην μετά του Γουότεργκεϊτ εποχή ο νόμος απαιτεί από τον αντιπρόεδρο να μπορεί να προσκομίσει άμεσα όλα τα έγγραφα που συνδέονται με τη δουλειά του, συμπεριλαμβανομένων των ηλεκτρονικών μηνυμάτων.
Ωστόσο, στενή συνεργάτης του Ντικ Τσέινι υποστήριξε ότι ο νόμος υποχρεώνει τον αντιπρόεδρο να διατηρεί αρχεία μόνο για υποθέσεις που του έχουν ανατεθεί απευθείας από τον πρόεδρο των ΗΠΑ ή που ο αντιπρόεδρος έχει αναλάβει ως επικεφαλής της γερουσίας.
Σύμφωνα με αναλυτές αυτή η ερμηνεία του νόμου αποδεσμεύει τον Ντικ Τσέινι από διάφορες αμφιλεγόμενες πρωτοβουλίες που έχει κατά καιρούς αναλάβει, όπως η συμμετοχή του στο πρόγραμμα υποκλοπών χωρίς ένταλμα μαζί με το Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας.
Η δικαστής υποστηρίζει ότι δεν υπάρχει νομική βάση στην επιχειρηματολογία του γραφείου του Τσέινι και εξέφρασε την ελπίδα να βρουν κάτι πιο πειστικό πριν από την τελική της απόφαση.

Σχόλια