Έντονη αντίδραση της Σερβίας για την αθώωση του Νάσερ Όριτς

0

Η Σερβία καταδίκασε την αθώωση του μουσουλμάνου πρώην διοικητή των δυνάμεων της Σρεμπρένιτσα Νάσε Όριτς, από το εφετείο του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου για εγκλήματα πολέμου στην πρώην Γιουγκοσλαβία.
Ο Όριτς είχε καταδικασθεί το 2006 πρωτοδίκως σε διετή φυλάκιση για εγκλήματα πολέμου κατά των Σέρβων στην πόλη αυτή της Βοσνίας στο διάστημα 1992-1993. Ο Όριτς είχε δηλώσει αθώος και στη συνέχεια άσκησε έφεση κατά της πρωτόδικης καταδικαστικής απόφασης.
Η αθώωση του Όριτς «αποτελεί ένα νέο πολύ σοβαρό πλήγμα κατά της διεθνούς δικαιοσύνης», τονίζει το σερβικό Εθνικό Συμβούλιο για τη Συνεργασία με το ΔΠΔ σε ανακοίνωσή του.
«Μία τέτοια απόφαση δεν μπορεί να συμβάλει, ούτε στην εφαρμογή της δικαιοσύνης, ούτε στην αποκατάσταση της αλήθειας, ούτε στη συμφιλίωση επί του εδάφους της πρώην Γιουγκοσλαβίας, που αποτελεί ένα από τους βασικούς στόχους του ΔΠΔ», επισημαίνει η ανακοίνωση, παρατηρώντας ότι με την απόφαση αυτή θα είναι δύσκολο να υποστηρίξει κανείς ότι δεν υπάρχουν δύο μέτρα και δύο σταθμά.

Σχόλια