Εντός της ημέρας η απόφαση για τα αίτια της συντριβής του Concorde της Air France

0

Σήμερα αναμένεται να ανακοινωθεί από το γαλλικό δικαστήριο, ενώπιον του οποίου εκδικάστηκε η υπόθεση, η τελική απόφαση για τα αίτια της συντριβής του αεροσκάφους Concorde, το 2000, κατά την οποία σκοτώθηκαν και οι 113 επιβαίνοντες. Μετά το δυστύχημα τερματίστηκε και η κυκλοφορία του υπερηχητικού αεροπλάνου.
Το αεροσκάφος της Air France, στο οποίο επέβαιναν κυρίως Γερμανοί τουρίστες, τυλίχθηκε στις φλόγες κατά την απογείωση από το αεροδρόμιο Σαρλ ντε Γκολ, στις 25 Ιουλίου του 2000 και συνετρίβη λίγο μετά.
Κατά τα στοιχεία που παρατέθηκαν στο πλαίσιο της ακροαματικής διαδικασίας, ως πιθανότερη εκδοχή φαίνεται εκείνη κατά την οποία ένα αεροσκάφος DC10 της εταιρείας Continental, προκάλεσε την καταστροφή, όταν ένα μικρό μεταλλικό έλασμα από τιτάνιο έπεσε από την άτρακτο στον διάδρομο του Σαρλ ντε Γκολ. Το έλασμα αυτό πιθανότατα χτύπησε τους τροχούς του Concorde κατά την απογείωση και θραύσματα τρύπησαν τις δεξαμενές καυσίμων που βρίσκονταν κάτω από τα φτερά, προκαλώντας τη μοιραία φωτιά.
Οι γάλλοι εισαγγελείς που χειρίζονται την υπόθεση αποφάσισαν, τον περασμένο Μάιο, ότι η Continental Airlines πρέπει να καταβάλλει πρόστιμο ύψους 175.000 ευρώ για την εμπλοκή του αεροσκάφους της στο δυστύχημα και παράλληλα να επιβληθούν ποινές σε υψηλόβαθμα στελέχη της αμερικανικής εταιρείας. Επιπλέον εισηγήθηκαν την καταδίκη του 80χρονου Αντί Περιέ, που ήταν επικεφαλής στις δοκιμές του αεροπλάνου Concorde από το 1978 έως το 1994. Ο ίδιος πάντως, όπως και η εταιρεία Continental αρνούνται κάθε ανάμειξη στο δυστύχημα.

Σχόλια