Έπαινοι ευρωπαίων αξιωματούχων για τον Πρόεδρο της Λευκορωσίας

0

 

Ευρωπαίοι αξιωματούχοι επαίνεσαν το Σάββατο τον πρόεδρο της Λευκορωσίας, για την απελευθέρωση σημαντικού αριθμού πολιτικών κρατουμένων

Η Ύπατος Εκπρόσωπος και Αντιπρόεδρος της Επιτροπής, Federica Mogherini και ο Επίτροπος για την Ευρωπαϊκή Πολιτική για τη Διεύρυνση, Johannes Hahn, δήλωσαν σχετικά: “Είναι ένα αναμενόμενο βήμα προόδου” και “οι σημερινές πρωτοβουλίες αντιπροσωπεύουν μια ιδιαίτερα σημαντική πρόοδο στην κατεύθυνση βελτίωσης των σχέσεων μεταξύ της ΕυρωπαΙκής Ένωσης και της Λευκορώσίας”.

Στη λίστα των απελευθερωθέντων πολιτικών κρατουμένων, περιλαμβάνεται και ο πρώην προεδρικός υποψήφιος της αντιπολίτευσης, Nikolai Statkevich, ο οποίος πέρασε σχεδόν πέντε χρόνια στη φυλακή, μέχρι την απελευθέρωσή του.

Η Λευκορωσία βρίσκεται υπό συνεχή έλεγχο για θέματα παραβίασης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Τον Ιούνιο, ο Ειδικός Εισηγητής του ΟΗΕ για τη Λευκορωσία, Miklos Haraszti, προειδοποίησε ότι η Λευκορωσία εξακολουθεί να καταδικάζει και να φυλακίζει τους πολιτικούς αντιπάλους της κυβέρνησης.

Τον Μάρτιο του 2014 κάλεσε τη Λευκορωσία να σταματήσει τη χρήση της θανατικής ποινής επαναλαμβάνοντας παλαιότερες δηλώσεις και επικαλούμενος πολιτικά κίνητρα στην απουσία “δίκαης δίκης”, ενώπιον των δικαστηρίων της χώρας. Το 2011 η πρώην Ύπατος Αρμοστής του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, Navi Pillay, δήλωσε ότι υπήρχε ανάγκη για παρέμβαση του ΟΗΕ στη Λευκορωσία, σχετικά με το θέμα των πολιτικών κρατουμένων.

Σχόλια