Επαναφορά της θανατικής ποινής στην Παλαιστίνη

0

Την επαναφορά της θανατικής ποινής αποφάσισε ο Παλαιστίνιος πρόεδρος, Μαχμούντ Αμπάς. Την Κυριακή τέσσερις Παλαιστίνιοι εκτελέστηκαν από άνδρες των παλαιστινιακών αρχών ασφαλείας, τρεις δια απαγχονισμού κι ένας δια πυροβολισμού, στο πλαίσιο της νέας πολιτικής που ακολουθούν οι αρχές, προκειμένου να αντιμετωπιστεί και να καταπολεμηθεί το χάος και η ανομία στα παλαιστινιακά εδάφη. Πρόκειται για τις πρώτες εκτελέσεις στα παλαιστινιακά εδάφη από το 2002. Οι τέσσερις άνδρες είχαν ομολογήσει τη συμμετοχή τους σε δολοφονίες στη Γάζα.

Ωστόσο, η απόφαση του Παλαιστίνιου προέδρου ενδέχεται να προκαλέσει την αντίδραση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ενώ ήδη έχουν αντιδράσει διάφορες οργανώσεις για την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Από τη δημιουργία της Παλαιστινιακής Αρχής, το 1994, έως σήμερα, είχαν εκτελεστεί άλλα εννέα άτομα, τα περισσότερα μετά από σχετικές δικαστικές αποφάσεις. Η αναστολή της θανατικής ποινής είχε αποφασιστεί από τον εκλιπόντα Παλαιστίνιο ηγέτη Γιάσερ Αραφάτ, το 2002, μετά από διεθνείς πιέσεις.