Επίθεση στην ελευθερία της έκφρασης η άσκηση ποινικής δίωξης για άρνηση της γενοκτονίας των Αρμενίων

0

Η άσκηση ποινικής δίωξης και η καταδίκη όσων αρνούνται την γενοκτονία των Αρμενίων το 1915, συνιστά επίθεση στην ελευθερία της έκφρασης, σύμφωνα με απόφαση [PDF] του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ), δικαίωσε με τον τρόπο αυτό, έναν Τούρκο που είχε καταδικαστεί από την ελβετική δικαιοσύνη το 2007 στην καταβολή προστίμου επειδή «υποκινούμενος από ρατσιστικά κίνητρα, αρνήθηκε την γενοκτονία των Αρμενίων σε τρεις περιστάσεις, κατά τη διάρκεια συνεδρίων που έγιναν στην Ελβετία το 2005». Πρόκειται για τον Ντογού Περιντσέκ, πρόεδρο του τουρκικού Κόμματος των Εργατών – οργάνωσης της αριστεράς – ο οποίος είχε χαρακτηρίσει την γενοκτονία των Αρμενίων «διεθνές ψέμα» και είχε αρνηθεί, σχετικά με τις σφαγές και τους εκτοπισμούς που είχαν ως αποτέλεσμα τον θάνατο εκατοντάδων χιλιάδων Αρμενίων το 1915, την πρόθεση της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας για την διάπραξη γενοκτονίας.

Το Δικαστήριο της Λωζάννης είχε θεωρήσει ότι οι δηλώσεις του Ντογού Περιντσέκ δεν είχαν κίνητρο να προκαλέσουν συζήτηση ιστορικού ενδιαφέροντος. Η απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων δεν είναι οριστική. Οι ελβετικές αρχές μπορούν να την αμφισβητήσουν εντός τριών μηνών, ζητώντας νέα εξέταση της υπόθεσης.

«Η ελεύθερη άσκηση του δικαιώματος να συζητούνται ανοιχτά, ευαίσθητα θέματα που μπορεί να δυσαρεστήσουν είναι μια από τις θεμελιώδεις πτυχές της ελευθερίας της έκφρασης», υπενθυμίζουν οι δικαστές του Στρασβούργου, οι οποίοι κατά συνέπεια καταδίκασαν την Βέρνη για παραβίαση της ελευθερίας της έκφρασης του ενάγοντα. Το ευρωπαικό δικαστήριο σημειώνει ότι δεν είναι δική του αρμοδιότητα να αποφανθεί σε σχέση με την πραγματικότητα των σφαγών που υπέστησαν οι Αρμένιοι το 1915 ή την καταλληλότητα του χαρακτηρισμού τους ως «γενοκτονία».

Το Δικαστήριο διευκρίνισε εξάλλου ότι θα πρέπει «να διαχωριστεί σαφώς η υπόθεση αυτή από αυτές που αφορούν στην άρνηση των εγκλημάτων του Ολοκαυτώματος», που διαπράχθηκαν από το ναζιστικό καθεστώς, «ιστορικά γεγονότα, ενίοτε πολύ συγκεκριμένα, όπως η ύπαρξη θαλάμων αερίων», τα οποία έχουν εξάλλου «καταδειχθεί σαφώς από διεθνές δικαστήριο».

Σχόλια