Επικρίσεις Κομισιόν προς την Τουρκία για το πρόστιμο στον όμιλο Dogan

0

Δριμεία κριτική άσκησε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στην κυβέρνηση Ερντογάν για το εξοντωτικό πρόστιμο ύψους 2,5 δισ. δολαρίων που επέβαλε στο μεγαλύτερο όμιλο μέσων ενημέρωσης Dogan.
Η Κομισιόν υπογράμμισε ότι διακυβεύεται η ελευθερία του Τύπου και προειδοποιεί ότι η εξέλιξη θα επηρεάσει την έκθεση προόδου του Δεκεμβρίου.
«Όταν η κύρωση είναι τέτοιου μεγέθους που να απειλεί την ίδια την ύπαρξη ενός ολόκληρου ομίλου του Τύπου, όπως στην περίπτωση αυτή, τότε διακυβεύεται η ελευθερία του Τύπου» δήλωσε την Πέμπτη εκπρόσωπος της Κομισιόν.
«Η Επιτροπή θα διαβιβάσει τις ανησυχίες της στις τουρκικές αρχές και προφανώς θα περιλάβει την εξέλιξη αυτή στην Έκθεση Προόδου που θα υιοθετηθεί στις 14 Οκτωβρίου» επισήμανε ο εκπρόσωπος.
Με την επιβολή του υπέρογκου προστίμου η κυβέρνηση Ερντογάν ήλθε να κλιμακώσει τον διαρκή «πόλεμο» που μαίνεται με τον όμιλο Dogan, στον οποίο ανήκουν οι μεγαλύτερες εφημερίδες και τα κυριότερα τηλεοπτικά δίκτυα της Τουρκίας (Hurriyet, Milliyet, Radikal, Kanal D, CNN Turk, Turkish Daily News).
Είναι το δεύτερο πρόστιμο που επιβάλλεται φέτος στον όμιλο, ο οποίος ελέγχει περισσότερο από το ήμισυ της αγοράς των μη κρατικών μέσων ενημέρωσης και έχει έρθει σε αντιπαράθεση με τον Ερντογάν για την πολιτική του, κυρίως για υποθέσεις διαφθοράς για τις οποίες έχουν κατηγορεί μέλη της κυβέρνησης.

Σχόλια