Επικριτική η HRW κατά της Ουγγαρίας για τη νομοθεσία περί ΜΜΕ

0

Εκπρόσωπος του Συμβουλίου είχε ζητήσει προσφάτως από την χώρα να τροποποιήσει νέα αμφιλεγόμενη νομοθεσία που περιορίζει την ελευθερία της δημοσιογραφικής έκφρασης.

Αναφερόμενη στις τροποποιήσεις που υπερψήφισε η Ουγγρική Βουλή στις 24 Μαϊου η ερευνήτρια της Human Rights Watch, Lydia Gall τόνισε ότι είναι προσχηματικές και δεν δίνουν ικανοποιητική λύση στο πρόβλημα. «Η κυβέρνηση της Ουγγαρίας κατέστησε σαφές ότι δεν σοβαρολογεί, όσον αφορά στην προστασία της ελευθερίας του Τύπου. Οι αλλαγές που ψηφίστηκαν ικανοποιούν στο ελάχιστο τις σημαντικές παρατηρήσεις που έκανε το Συμβούλιο της Ευρώπης και σε κάποια σημεία μάλιστα χειροτερεύουν την κατάσταση», δήλωσε η Gall.

Στην τροποποίηση που ψηφίστηκε την Πέμπτη περιλαμβάνονται ρυθμίσεις, με τις οποίες επεκτείνονται σημαντικά οι αρμοδιότητες της εποπτικής αρχής των Μ.Μ.Ε. Ειδικότερα, η αρχή αποκτά ευρεία διακριτική ευχέρεια στην απονομή ραδιοτηλεοπτικών αδειών, σε σημείο που να μην υποχρεούται να απονείμει άδεια λειτουργίας ραδιοτηλεοπτικής συχνότητας ακόμη και σε νικητές σχετικών δημοσίων διαγωνισμών.