Επικύρωση του νόμου για τους διορισμούς δικαστών απο τον πρόεδρο της Τουρκίας

0

Ο πρόεδρος της Τουρκίας, Αμπντουλάχ Γκιούλ, υπέγραψε τελικά τον αμφιλεγόμενο νόμο για την ενίσχυση του ρόλου του υπουργού Δικαιοσύνης  στους διορισμούς Δικαστών και Εισαγγελέων.
Ο αμφιλεγόμενος νόμος τροποποιεί τη συγκρότηση και τις αρμοδιότητες του Ανώτατου Συμβουλίου Δικαστών και Εισαγγελέων της χώρας, δίνοντας ρυθμιστικό ρόλο στον υπουργό Δικαιοσύνης. Αυτός ήταν ο βασικός λόγος που δέχτηκε έντονες επικρίσεις απο την αντιπολίτευση η οποία τον χαρακτήρισε αντισυνταγματικό και αυταρχική αντίδραση στα σκάνδαλα που αποκαλύπτονται καθημερινά στη χώρα. Γι’αυτό, η τουρκική αντιπολίτευση είχε καλέσει τον τούρκο πρόεδρο να ασκήσει βέτο στο νομοσχέδιο, καθώς ήδη η Ευρωπαϊκή Ένωση είχε εκφράσει την ανησυχία της για την αμφισβήτηση της ανεξαρτησίας της δικαιοσύνης στη χώρα.

Από την πλευρά του, ο Tούρκος πρόεδρος εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία τονίζει ότι εξέφρασε τις
αντιρρήσεις του επί 15 ρυθμίσεων, που αντίκεινται σαφώς στο Σύνταγμα και εξήγησε ότι υπέγραψε το νομοσχέδιο όταν διαπίστωσε ότι οι παρατηρήσεις του έχουν ληφθεί υπόψη κατά τη διάρκεια της συζήτησης του νομοσχεδίου στο κοινοβούλιο.