Επίσημος νικητής των εκλογών στην Ουκρανία ο Γιουστσένκο

0

Ο επικεφαλής της Κεντρικής Εκλογικής Επιτροπής της Ουκρανίας, Γιάροσλαβ Νταβίντοβιτς, ανακοίνωσε στην ουκρανική τηλεόραση το επίσημο αποτέλεσμα της επαναληπτικής αναμέτρησης της 26ης Δεκεμβρίου. Σύμφωνα με αυτό, νικητής ανακηρύσσεται ο Βίκτορ Γιουστσένκο με ποσοστο 51.99% , ενώ ο αντίπαλός του Βίκτορ Γιανούκοβιτς, έλαβε ποσοστό 44,2%. Με την ανακοίνωση αυτή ανοίγει πλέον ο δρόμος για τον Γιουστσένκο για να γίνει ο τρίτος πρόεδρος της Ουκρανίας, ενώ η ορκωμοσία του αναμένεται να γίνει στα μέσα Ιανουαρίου.

Ωστόσο η ομάδα του Γιανούκοβιτς σχεδιάζει να προσφύγει και πάλι τις επόμενες ημέρες στο Ανώτατο Δικαστήριο της χώρας, υποστηρίζοντας ότι εκατομμύρια Ουκρανών στερήθηκαν το δικαίωμα της ψήφου εξαιτίας παρατυπιών, α και αναλυτές σημειώνουν ότι δεν υπάρχουν πιθανότητες για ανατροπή του αποτελέσματος. Επισημαίνεται ότι η ανακοίνωση του επικεφαλής της εκλογικής επιτροπής πρέπει να δημοσιευτεί σε δύο εφημερίδες, ώστε να μπορεί να ορκιστεί ο Γιουστσένκο, δίνοντας έτσι χρόνο στους συνεργάτες του Γιανούκοβιτς να αναλάβουν νομική δράση.

Ήδη το Ανώτατο Δικαστήριο έχει απορρίψει άλλες τέσσερις προσφυγές του Γιανούκοβιτς με τις οποίες ζητούσε την ακύρωση του εκλογικού αποτελέσματος.

Σχόλια