Επίσκεψη Βρετανών σε κρατούμενο απεργό πείνας στο Γκουαντάναμο

0

Ο υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας, Ντέιβιντ Μίλιμπαντ ανακοίνωσε ότι Βρετανοί αξιωματούχοι πρόκειται να μεταβούν στη στρατιωτική φυλακή του Γκουαντάναμο για να εκτιμήσουν την κατάσταση κρατουμένου που υποστηρίζει ότι έχει πέσει θύμα βασανισμού.
Οι αξιωματούχοι θα προετοιμάσουν τη διαδικασία μεταφοράς στη Βρετανία του Μπινιάμ Μοχάμεντ, 30 ετών, πρώην κατοίκου της Βρετανίας.
Ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών διευκρίνισε ότι ο κρατούμενος πρόκειται να αναχωρήσει άμεσα από την αμερικανική βάση του Γκουαντάναμο στην Κούβα εάν οι Ηνωμένες Πολιτείες δώσουν το πράσινο φως.
Η ημερομηνία του ταξιδιού δεν έχει ανακοινωθεί.
Ο Μπινιάμ Μοχάμεντ έχει αρχίσει απεργία πείνας εδώ και ένα μήνα σε διαμαρτυρία για την κατάστασή του. Είναι ο τελευταίος Βρετανός που παραμένει στο Γκουαντάναμο.
Εν τω μεταξύ, όπως ανέφερε ο υπουργός Εξωτερικών της Λιθουανίας Βιγκάουντας Ουσάσκας, η χώρα του άρχισε συνομιλίες με την κυβέρνηση των ΗΠΑ για το ενδεχόμενο να δεχθεί στο έδαφός της μερικούς κρατούμενους από το Γκουαντάναμο.
Ο πρωθυπουργός της Λιθουανίας, Άντριους Κουμπίλιους υποστήριξε ότι «είναι αίτημα των εταίρων μας και ζήτημα σεβασμού των δεσμεύσεών μας».

Σχόλια