Προειδοποιητική επιστολή προς την Βουλή των Λόρδων έστειλε η Διεθνής Αμνηστία ζητώντας από τους βουλευτές να καταψηφίσουν κυβερνητικό πολυνομοσχέδιο, που θα εμποδίζει αλλοδαπά θύματα να προσφεύγουν στα δικαστήρια της χώρας για παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων από πολυεθνικές εταιρείες με βρετανική έδρα.
Σύμφωνα με το πολυνομοσχέδιο – το οποίο, μεταξύ άλλων, περιλαμβάνει διατάξεις τροποποιητικές του βρετανικού κώδικα πολιτικής δικονομίας και του ποινικού κώδικα – τα δικαστικά έξοδα του νικητή δεν θα καταβάλλονται από τον ηττημένο, αλλά θα παρακρατούνται από την αποζημίωση που επιδικάζει το δικαστήριο στο θύμα-νικητή διάδικο. Με αυτό το σύστημα “no win, no fee” το βρετανικό Υπουργείο Δικαιοσύνης στοχεύει να εξοικονομήσει περίπου 350 εκατομμύρια λίρες το χρόνο.
Η επιστολή της Διεθνούς Αμνηστίας προς την Βουλή ανέφερε τα εξής: «Συνολικά, τα έξοδα αυτά μπορεί να ισοφαρίζουν το ποσό που επιδικάζεται από το δικαστήριο, με αποτέλεσμα η δίκη να επιβαρύνει ακόμη και το νικητή. Με βάση τις τελευταίες αλλαγές είναι απίθανο να ξαναγίνει αυτό που έγινε με τους 69.000 κατοίκους της Νιγηρίας, οι οποίοι προσέφυγαν κατά της πετρελαϊκής Shell και νίκησαν». Παρόμοιου ύφους ήταν και οι δηλώσεις της Kate Allen, γενικής διευθύντριας του βρετανικού παραρτήματος της Διεθνούς Αμνηστίας: «Οι αλλαγές δεν θα ωφελήσουν καν τα δημόσια οικονομικά. Οι μόνοι ωφελούμενοι θα είναι μεγάλες πολυεθνικές, τα έξοδα της δίκης για τους οποίους θα μειωθούν σε βάρος των θυμάτων. Αυτό δεν θα έπρεπε να επιτραπεί», σχολίασε.
Οι επικριτές του πολυνομοσχεδίου επισημαίνουν ότι ακόμη και υπερσυντηρητικοί βουλευτές, όπως ο Lord Newton, πρώην σύμβουλος της Θάτσερ σε θέματα κοινωνικής ασφάλισης, έχουν καταφερθεί κατά των αλλαγών. Η ψήφιση του πολυνομοσχεδίου άλλωστε δεν είναι απλή υπόθεση, αφού ήδη έχουν καταψηφιστεί αρκετά άρθρα, ενώ η κυβέρνηση αναγκάζεται να προτείνει τροπολογίες της τελευταίας στιγμής. Μέχρι στιγμής η Βουλή έχει απορρίψει τροπολογίες σε έξι άρθρα. Η διάταξη του “no win, no fee” συστήματος θα τεθεί σε ψηφοφορία την ερχόμενη εβδομάδα.