Επιστολή της Επιτροπής για την Οδηγία παροχής ασύλου

0

Ανεφάρμοστη παραμάνει η Οδηγία της Ε.Ε. για την προστασία των αιτούντων άσυλο στην Ελλάδα, με τη χώρα μας να κινδυνεύει με νέα καταδίκη, καθώς οι ελληνικές αρχές δεν έχουν απαντήσει ακόμα στην προειδοποιητική επιστολή της Κομισιόν

Μετά από καταγγελίες πολλών Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων, ο ευρωβουλευτής του Συνασπισμού, κ.Δημήτρης Παπαδημούλης, έθεσε με ερώτησή του προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή το θέμα των συνθηκών υποδοχής των αιτούντων άσυλο στην Ελλάδα.

Συγκεκριμένα, ζητά να πληροφορηθεί για το αν η Ελλάδα έχει ενσωματώσει στην εθνική της νομοθεσία την Οδηγία 2003/9/ΕΚ, σχετικά με τις ελάχιστες απαιτήσεις για την υποδοχή των αιτούντων άσυλο, καθώς οι μέχρι σήμερα ελληνικές πρακτικές απέχουν πολύ από το γράμμα και το πνεύμα της εν λόγω Οδηγίας.

Απαντώντας, ο αρμόδιος Επίτροπος για τα θέματα Δικαιοσύνης, κ. Φρατίνι, τόνισε πως «μέχρι σήμερα η Επιτροπή δεν έλαβε καμία κοινοποίηση για τη μεταφορά της Οδηγίας από την Ελλάδα, ούτε καμία απάντηση από τις ελληνικές αρχές στην προειδοποιητική επιστολή, την οποία τους διαβίβασε στις 22 Μαρτίου 2005.
Συνεπώς η Επιτροπή απέστειλε πρόσφατα αιτιολογημένη γνώμη στην Ελλάδα».

Σχόλια