Επιστροφή στη Βρετανία από το Γκουαντάναμο

0

Στη Βρετανία αναμένεται να αφιχθεί σήμερα ο Βρετανός, ο οποίος κρατείτο στις αμερικανικές στρατιωτικές φυλακές στη βάση του Γκουαντάναμο στην Κούβα και είχε καταγγείλει πως είχε υποστεί βασανισμούς από αξιωματούχους της Κεντρικής Υπηρεσίας Πληροφοριών (CIA).

Ο Μπινγιάμ Μοχάμεντ, ο οποίος βρισκόταν υπό αμερικανική κράτηση για επτά χρόνια, είχε συλληφθεί κι ανακριθεί στο Πακιστάν και στο Μαρόκο, προτού οδηγηθεί στο Γουαντάναμο, όπως αναφέρει η βρετανική εφημερίδα “Τάιμς”.

Η επιστροφή του στη Βρετανία, που αποκαλύφθηκε στους Τάιμς από τους δικηγόρους του και Βρετανούς αξιωματούχους, θέτει τέλος στη 18μηνη διένεξη που προκλήθηκε ανάμεσα στο Λονδίνο και την Ουάσιγκτον για την υπόθεση.

Η επιστροφή του δεν πρόκειται να τερματίσει τις προσπάθειες του Μοχάμεντ και των δικηγόρων του ν’ αποκτήσουν τις φωτογραφίες, που όπως υποστηρίζουν ελήφθησαν από μία Αμερικανίδα, κι οι οποίες παρουσιάζουν τα τραύματα που προκλήθηκαν από τα βασανιστήρια που υπέστη κατά τη διάρκεια της ανάκρισης.

Αρχικά οι αμερικανικές αρχές είχαν υποστηρίξει πως ο Μοχάμεντ συμμετείχε σε συνωμοσία για την έκρηξη βρώμικης βόμβας σε αμερικανικό έδαφος, όμως αργότερα όλες οι κατηγορίες εναντίον του κατέρρευσαν.

Σχόλια