Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ ασκεί πιέσεις στην Κένυα για διερεύνηση καταγγελιών μετεκλογικής βίας

0

Πιέσεις ασκεί στην Κένυα η Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ, προκειμένου η χώρα να προχωρήσει στην εξέταση των καταγγελιών που έχουν γίνει με αφορμή περιστατικά μετεκλογικής βίας κατα πολιτών στις εκλογές του 2007. Η Επιτροπή επεσήμανε ότι η Κένυα οφείλει να διερευνήσει όλες τις καταγγελίες το  συντομότερο δυνατό, ώστε να διασφαλιστεί η προσαγωγή στη δικαιοσύνη για τους δράστες και η χρηματική αποζημίωση των θυμάτων.
Οι καταγγελίες αφορούν το αιματοκύλισμα που ακολούθησε τις εκλογές του 2007-2008 και είχε σαν αποτέλεσμα τον θάνατο 1.200 ανθρώπων. Στις 9 Ιουλίου το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο στη Χάγη είχε ανακοινώσει ότι θα ξεκινήσει διαδικασίες προκειμένου να δικαστούν τέσσερα επιφανή πολιτικά πρόσωπα της χώρας, τα οποία ενδεχομένως εμπλέκονται στα γεγονότα.
Ο Gerald Neuman από την Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ τόνισε ότι πέρα από τα υψηλά ιστάμενα πρόσωπα που διώκει το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο, υπάρχουν πολλοί άλλοι δράστες που ενεπλάκησαν στα γεγονότα σε μικρότερη κλίμακα. Οι υποθέσεις αυτών εκκρεμούν στην δικαιοσύνη του αφρικανικού κράτους και είναι ανάγκη να προχωρήσουν γρήγορα, για να μην μείνουν ατιμώρητοι οι ένοχοι. Τον Δεκέμβριο του 2011 η οργάνωση Human Rights Watch είχε συντάξει αναφορά, με την οποία κατηγορούσε την πολιτική ελίτ και την αστυνομία της Κένυας ότι κωλυσιεργούσαν επίτηδες στην πρόοδο των σχετικών ερευνών.