Επιτροπή του Κοινοβουλίου της Σκωτίας αρνείται την εξουσία προκήρυξης δημοψηφίσματος ανεξαρτησίας

0

Η σχετική έκθεση της Επιτροπής δημοσιεύθηκε την Τρίτη. Συγκριμένα, η Επιτροπή επεσήμανε ότι η ανεξαρτητοποίηση της Σκωτίας είναι ένα ζήτημα που μπορεί να αποφασιστεί μόνο με δημοψήφισμα. Η απόφαση όμως για την διενέργεια δημοψηφίσματος όσον αφορά την ένωση με την Αγγλία ανήκει στις παρακρατημένες αρμοδιότητες, συνεπώς η Βουλή της Σκωτίας δεν έχει από μόνη της νόμιμη εξουσία λήψης της απόφασης, αλλά μόνον σε σύμπραξη με το αγγλικό Κοινοβούλιο.

«Η κυβέρνηση της Σκωτίας ισχυρίζεται ότι το Κοινοβούλιο έχει νόμιμη εξουσία να προκηρύξει δημοψήφισμα, αλλά η Επιτροπή δεν έχει μπορέσει να βρει στοιχεία για αυτό και η κυβέρνηση δεν έχει προσκομίσει νομικές βάσεις για αυτή την άποψη. Είναι σαφές πως το δημοψήφισμα για την τύχη της Σκωτίας, εντός ή εκτός της Ένωσης, πρέπει να έχει αδιαμφισβήτητες νομικές και ηθικές βάσεις. Δεν μπορεί να είναι απλώς συμβουλευτικού χαρακτήρα», αναφερόταν στο δελτίο τύπου της Επιτροπής.

Η Επιτροπή του σκωτσέζικου Κοινοβουλίου επεσήμανε ότι τα αποτελέσματα ενός δημοψηφίσματος που προκηρύσσεται από όργανο χωρίς νόμιμη εξουσία θα είναι ευάλωτα σε δικαστικό έλεγχο, ενώ η σχετική διαμάχη θα προκαλέσει γενικότερη αβεβαιότητα. Η λύση που προτείνεται από την Κοινοβουλευτική Επιτροπή για την άρση κάθε αμφισβήτησης είναι η συμφωνία του αγγλικού και σκωτσέζικου Κοινοβουλίου, προκειμένου να εξουσιοδοτηθεί το τελευταίο βάσει του Παραρτήματος 30 του “Scotland Act 1998” για την διενέργεια δημοψηφίσματος.

Τα ειδικότερα νομικά και οργανωτικά χαρακτηριστικά του δημοψηφίσματος θα πρέπει να συμφωνηθούν και από τα δύο Κοινοβούλια, ώστε να μην υπάρχει μελλοντικά κανένα περιθώριο αμφιβολίας για την νομιμότητα της διαδικασίας.

Σχετικό link

Σχόλια