Επιτροπή του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα στη Βόρεια Κορέα ζητά η HRW

0

 Η οργάνωση επεσήμανε ότι η ενδεχόμενη σύσταση της Επιτροπής θα αποτελούσε βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση. Στη σχετική ανακοίνωση αναφέρεται ότι τη σύσταση μηχανισμού διερεύνησης των εγκλημάτων κατά της ανθρωπότητας και άλλων παραβάσεων που έχει διαπράξει το καθεστώς της Βόρειας Κορέας, είχε ζητήσει και ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ για τη Βόρεια Κορέα, Marzuki Darusman.

Παραδίδοντας την αναφορά του στην Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ τον Σεπτέμβριο του 2012 ο Darusman είχε κάνει λόγο για δεκαετίες απολυταρχικής διακυβέρνησης, επαναλαμβάνοντας το κοινό αίτημα πολλών ακτιβιστών και πρώην διεθνών Εισαγγελέων για σύσταση ενός λεπτομερέστερου μηχανισμού έρευνας των παραβάσεων στη χώρα αυτή. «Μόνον η συντονισμένη εξωτερική πίεση θα έχει πιθανώς αντίκτυπο.

Η καταγραφή, η αποκάλυψη, η καταδίκη και η απόδοση ευθυνών για σοβαρά εγκλήματα ίσως οδηγήσουν κάποιους στο καθεστώς αυτό να κατανοήσουν ότι η συμπεριφορά τους έχει πιθανό κόστος», σχολίασε η HRW. Το αίτημα για σύσταση Ειδικής Επιτροπής Έρευνας (Commission of Inquiry) για τη Βόρεια Κορέα αναμένεται να προωθηθεί στην επόμενη σύνοδο της Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ, τον Μάρτιο.

Σχόλια