Επιτροπή του ΟΗΕ παρουσιάζει σχέδιο για την προώθηση του κράτους δικαίου στην Γουατεμάλα

0

Ο επικεφαλής διεθνούς Επιτροπής του ΟΗΕ ενάντια στην έλλειψη δικαιικού συστήματος στην Γουατεμάλα, παρουσίασε ένα σχέδιο στρατηγικής δράσης, στο οποίο περιγράφονται οι τέσσερις βασικές πρωτοβουλίες που πρέπει να αναληφθούν προκειμένου να αναβαθμιστεί το κράτος δικαίου στη συγκεκριμένη χώρα της Λατινικής Αμερικής.

Η Διεθνής αυτή Επιτροπή βρίσκεται στην πόλη της Γουατεμάλας από το 2008, οπότε και έλαβε την εντολή ενίσχυσης του κράτους δικαίου, γεγονός που της επιτρέπει να διεξάγει ανεξάρτητες έρευνες και να υποστηρίζει τις δημόσιες αρχές, ώστε να φέρουν συγκεκριμένες περιπτώσεις σε δίκη ενώπιον των εθνικών δικαστηρίων. Στο συγκεκριμένο σχέδιο περιλαμβάνεται η μείωση των ποσοστών της ατιμωρησίας, ο συντονισμός των προσπαθειών για την καταπολέμηση της εγκληματικότητας, η εξάλειψη και η πρόληψη της εμφάνισης των παράνομων δυνάμεων ασφαλείας καθώς και η γενικότερη ευαισθητοποίηση σε σχέση με τις επιπτώσεις που έχει η έλλειψη κράτους δικαίου σε μια δημοκρατική κοινωνία.

Το σχέδιο αυτό κυοφορείται από τα κράτη-μέλη του ΟΗΕ που ενδιαφέρονται για το ζήτημα σε συνεργασία με τις αρχές της Γουατεμάλας. Η Διεθνής Επιτροπή δήλωσε επίσης ότι έχει σημειώσει σημαντική πρόοδο όσον αφορά την έρευνα και ποινική δίωξη των περιπτώσεων διαφθοράς, ξεπλύματος βρώμικου χρήματος, εξωδικαστικών εκτελέσεων και τη διακίνηση ναρκωτικών που συνδέουν υψηλόβαθμους κυβερνητικούς αξιωματούχους, επιχειρηματίες και παράνομους εμπόρους ναρκωτικών, συνδέοντας έτσι 135 άτομα με διαφορετικές κατηγορίες.

Σχόλια