Επιτυχής συνεργασία της Eurojust σε υπόθεση παράνομης διακίνησης ανθρώπων

0

Σημαντικός ήταν ο ρόλος που διαδραμάτισε την περασμένη εβδομάδα η Ευρωπαϊκή Μονάδα Δικαστικής Συνεργασίας, Eurojust στη σύλληψη ενός κακοποιού, ο οποίος καταζητείτο από τις αρχές της Ρουμανίας.

Ο Ρουμάνος, ο οποίος κατηγορείται στη χώρα του για διασυνδέσεις με δίκτυο παράνομης διακίνησης ανθρώπων, για σεξουαλική εκμετάλλευση παιδιών και κακοποίηση παιδιών στο διαδίκτυο, δέχθηκε να εκδοθεί από την Μάλτα στη χώρα του.

Από το 2002 έως το 2003 ο 31χρονος ύποπτος ρουμανικής καταγωγής ζούσε στην Μάλτα και φέρετε να συνωμότησε με άλλα άτομα για την μεταφορά έξι γυναικών, εκ των οποίων οι δύο ήταν ανήλικες, στην Ολλανδία με την υπόσχεση της εξεύρεσης εργασίας. Αντ΄ αυτού οι γυναίκες εξαναγκάζονταν στην πορνεία.

Συνελήφθη στο διεθνές αεροδρόμιο της Μάλτας λίγα λεπτά προτού επιβιβαστεί σε πτήση με προορισμό την Ιρλανδία και οδηγήθηκε ενώπιον του ειρηνοδίκη, Τζόεζεφ Απάπ Μπολόνια.

Αναγνωρίστηκε και συνελήφθη χάρις στη συνεργασία του δικτύου ανταλλαγής πληροφοριών SIRENE, της Interpol Μάλτας με τα εθνικά γραφεία της Eurojust στην Μάλτα και τη Ρουμανία.

Η σύλληψη κατέστη εφικτή με την έκδοση του ευρωπαϊκού εντάλματος σύλληψης.

“Πρόκειται για ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα του πόσο μπορεί να βοηθήσει η Eurojust τις εθνικές δικαστικές αρχές στην αποτελεσματική καταστολή και πάταξη του σοβαρού εγκλήματος”, δήλωσε η αξιωματούχος της Eurojust Ρουμανίας, Ελένα Ντίνου.