Επιχειρηματικά δάνεια ξεκίνησαν να δίνουν οι κουβανικές τράπεζες

0

Σε συνέχεια της νομοθετικής αναμόρφωσης στην αγορά ακινήτων και στις μεταφορές, εγκρίθηκε από την κυβέρνηση η δανειοδότηση ιδιωτικών επιχειρήσεων από τις τράπεζες της χώρας. Σύμφωνα με την επίσημη Κομμουνιστική Εφημερίδα της χώρας, Granma, δάνεια θα δίνουν οι 500 τράπεζες του νησιού σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις, ελεύθερους επαγγελματίες και αγρότες, ενώ θα δίνονται και στεγαστικά δάνεια για ανοικοδόμηση των κατοικιών.

Η δανειοδότηση θα γίνεται με αυστηρούς όρους, καθώς θα ελέγχονται ο σκοπός χρήσης και η δυνατότητα αποπληρωμής του δανείου. Για την τελική απάντηση στην αίτηση λήψης δανείου θα ενημερώνονται οι πολίτες εντός είκοσι ημερών από την υποβολή της. Τα επιτόκια θα οριστούν από την Κεντρική Τράπεζα της Κούβας. Κατώτατο ποσό δανείου είναι τα 125 δολάρια για έναν ελεύθερο επαγγελματία και τα 40 δολάρια για έναν αγρότη.Το άνοιγμα των τραπεζικών δανειοδοτήσεων έγινε στο πλαίσιο γενικότερης αναμόρφωσης του χρηματοπιστωτικού τομέα. Οι καταναλωτές πλέον έχουν το δικαίωμα να ανοίγουν λογαριασμούς σε τράπεζες, να κυκλοφορούν επιταγές και συναλλαγματικές και να πληρώνουν με πιστωτικές κάρτες.

Τα μέτρα εντάσσονται στο σχεδιασμό του Προέδρου Ραούλ Κάστρο να τονώσει τον ιδιωτικό τομέα και την επιχειρηματικότητα στη χώρα. Τον περασμένο μήνα, σημαντικό ποσοστό των δημοσίων υπαλλήλων παραγκωνίστηκαν ως υπεράριθμοι, ενώ δόθηκαν κίνητρα για έναρξη ιδιωτικών επιχειρήσεων. Σύμφωνα με τον Ραούλ Κάστρο οι τελευταίες αλλαγές εκσυγχρονίζουν και δεν υποσκάπτουν το σοσιαλιστικό πολιτικό μοντέλο της Κούβας.