Επόμενο βήμα η έκδοση του Κάρατζιτς στη Χάγη

0

Ολοκληρώθηκε η προκαταρκτική ανάκριση του πρώην ηγέτη των Σέρβων της Βοσνίας και ξεκίνησε η διαδικασία εξακρίβωσης της ταυτότητάς του με τη μέθοδο του DNA, όπως προβλέπει ο νόμος.
Από το ειδικό δικαστήριο διέρρευσε η πληροφορία ότι ο Ράντοβαν Κάρατζιτς, κατά τη διάρκεια της ανάκρισης, δεν αρνήθηκε την ταυτότητά του. Στη συνέχεια, αναμένεται ο πρόεδρος του ειδικού δικαστηρίου να αποφασίσει την έκδοσή του στη Χάγη.
Αντιφατικές πάντως είναι οι πληροφορίες για τις συνθήκες σύλληψής του, καθώς ανεπίσημες πηγές αναφέρουν ότι ο καταζητούμενος, Ράντοβαν Κάρατζιτς, συνελήφθη σε διαμέρισμα στο κέντρο του Βελιγραδίου, ενώ ο συνήγορός του, τον οποίο επικαλείται το πρακτορείο Βeta, δήλωσε ότι ο πελάτης του «συνελήφθη την Παρασκευή σε ένα λεωφορείο» στο Βελιγράδι και έκτοτε τον κρατούσαν «σε ένα κελί».
«Ο Κάρατζιτς εντοπίστηκε και συνελήφθη» ανέφερε η λακωνική ανακοίνωση που εκδόθηκε τη Δευτέρα από τη σερβική προεδρία. Σύμφωνα πάντως με πηγή προσκείμενη στην εισαγγελία, που ζήτησε να τηρηθεί η ανωνυμία της, η σύλληψη έγινε στη Σερβία. Ο συλληφθείς δεν προέβαλε καμία αντίσταση και έδειχνε αποκαρδιωμένος.
Ο Κάρατζιτς χαρακτήρισε «φάρσα» την όλη υπόθεση και έκανε χρήση του δικαιώματός του να μη μιλήσει κατά τη διάρκεια της ανάκρισης.
Σημειώνεται πως ο Ράντοβαν Κάρατζιτς κατηγορείται για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας, εγκλήματα πολέμου, παραβίαση των κανόνων πολέμου και μαζικές διώξεις μη σερβικού πληθυσμού κατά την διάρκεια του πολέμου στη Βοσνία την περίοδο 1992-1995.
Σε δύο άτομα περιορίζεται τώρα η λίστα των πλέον καταζητούμενων για εγκλήματα πολέμου του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου (ΔΠΔ) για την πρώην Γιουγκοσλαβία, μετά τη σύλληψη του πρώην προέδρου των Σερβοβόσνιων. Πρόκειται για τον πρώην διοικητή των σερβοβοσνιακών δυνάμεων τον καιρό της κρίσης στη Βοσνία, στρατηγό Ράτκο Μλάντιτς και τον Γκόραν Χάτζιτς, έναν από τους πρώην ηγέτες των Σέρβων της Κροατίας.

Σχόλια