Επτά χρόνια φυλάκιση για την πρ. Πρωθυπουργό Τιμοσένκο

0

Ο δικαστής έκρινε την Ουκρανή πολιτικό ένοχη για κατάχρηση εξουσίας κατά τη σύναψη διακρατικής συμφωνίας. Η κατηγορία κατά της Τιμοσένκο αφορούσε την σύναψη δεκαετούς συμφωνίας μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας το 2009 για την προμήθεια φυσικού αερίου.

Η πρώην Πρωθυπουργός φαίνεται ότι υποχρέωσε την κρατική Naftohaz να εισάγει φυσικό αέριο από τη Ρωσία έναντι 1.5 δισεκατομμυρίων hirvna, τίμημα που το δικαστήριο έκρινε μη οικονομικά συμφέρον για την Ουκρανία. «Τον Ιανουάριο του 2009, ασκώντας τις πρωθυπουργικές της αρμοδιότητες, η Τιμοσένκο σκοπίμως καταχράστηκε τη δοθείσα εξουσία, τελώντας πράξεις που οδήγησαν σε σοβαρές συνέπειες», είπε ο δικαστής Kireyev στην αρχή εκφώνησης της ετυμηγορίας.

Η κατηγορούσα αρχή είχε προσκομίσει στοιχεία ότι η Βουλή δεν είχε δώσει άδεια για τη σύναψη της συμφωνίας, και ότι το τίμημα κλείστηκε χωρίς σοβαρή διαπραγμάτευση για ελάττωση του τιμήματος.Η πλευρά της Τιμοσένκο αρνείται τις κατηγορίες, ισχυριζόμενη ότι τόσο η δίκη όσο και η ποινή εκκινούν από πολιτικά κίνητρα. Η καταδικασθείσα πολιτικός ισχυρίζεται ότι για την δίωξη και καταδίκη της ευθύνεται ο τωρινός Πρωθυπουργός Viktor Yanukovych, την ηγεσία του οποίου συνέκρινε με τα χειρότερα χρόνια του σταλινικού καθεστώτος. Ενώπιον των δημοσιογράφων η Τιμοσένκο δήλωσε: «Κανείς δεν μπορεί να συκοφαντεί την τίμια υπόληψή μου. Θα παλέψω για να αποκαταστήσω το όνομά μου».Διεθνώς η καταδίκη της Τιμοσένκο έγινε δεκτή με ανάμεικτα συναισθήματα.

Η πολιτικός που ηγήθηκε της περίφημης «Πορτοκαλί Επανάστασης» έγινε θύμα του ίδιου πολιτικού συστήματος, το οποίο προσπάθησε να φέρει εγγύτερα στα δυτικά δεδομένα. ΗΠΑ και ΕΕ έχουν ήδη εκδώσει επίσημες ανακοινώσεις που εκφράζουν δυσαρέσκεια για την έκβαση της δίκης, ενώ η ανθρωπιστική οργάνωση Helsinki Group for Human Rights καταγγέλλει τις πολιτικές βάσεις της κατηγορίας και την ανάθεση της δίκης σε άπειρο –ο Kireyev είναι μόλις 31 ετών- δικαστή. Βέβαιο είναι ότι με τα νέα δεδομένα θα δυσκολέψει κι άλλο η πορεία ένταξης της Ουκρανίας στην Ενωμένη Ευρώπη.

Σχόλια