Έρευνα για το δικαστή της υπόθεσης Πινοσέτ

0

Το Ανώτατο Δικαστήριο της Χιλής ξεκίνησε τη διενέργεια έρευνας για το εάν ο δικαστής Κάρλος Κέρντα, ο οποίος είχε εκδώσει τα εντάλματα σύλληψης για τους συγγενείς του εκλιπόντος δικτάτορα Αουγκούστο Πινοσέτ, παραβίασε τον κανόνα που «απαγορεύει σε έναν δικαστή να ασκεί κριτική σε άλλους δικαστές».

Ο δικαστής Κάρλος Κέρντα είχε διατάξει τη σύλληψη συνολικά 23 φερομένων ως υπόπτων για «κατάχρηση δημοσιονομικών κεφαλαίων» κατά τη διάρκεια του στρατιωτικού καθεστώτος του Πινοσέτ στη Χιλή από το 1973 έως το 1989.

Μεταξύ των συλληφθέντων ήταν η σύζυγος και τα πέντε παιδιά του Αουγκούστο Πινοσέτ, η πρώην γραμματέας του και τρεις εν αποστρατεία στρατηγοί.

Ο δικαστής Κάρλος Κέρντα μετέβη την περασμένη εβδομάδα στην Ουάσινγκτον, όπου το πανεπιστήμιο Τζορτζτάουν τον τίμησε με την απονομή βραβείου για τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Ο Κάρλος Κέρντα δήλωσε σε δημοσιογράφους ότι η Χιλιανή δικαιοσύνη παραβίαζε τα ανθρώπινα δικαιώματα την περίοδο που βρισκόταν στην εξουσία ο Πινοσέτ και τόνισε ότι υπάρχουν ακόμα δικαστές στη χώρα, οι οποίοι δε πληρούν τις διεθνείς προδιαγραφές.

Οι δικηγόροι, οι οποίοι έχουν αναλάβει την υπεράσπιση των συγγενών του Πινοσέτ, ζητούν την απομάκρυνση του Κέρντα από την υπόθεση.

Ο Πινοσέτ απεβίωσε το Δεκέμβριο του 2006, χωρίς τελικά να παραπεμφθεί στη δικαιοσύνη όπου θα αντιμετώπιζε κατηγορίες κατηγορούμενος για παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και διαφθορά.

Περισσότεροι από 3.000 άνθρωποι σκοτώθηκαν ή «εξαφανίστηκαν» κατά τη διάρκεια του στρατιωτικού καθεστώτος του Πινοσέτ.

Σχόλια