Έρευνα για τους υπαλλήλους – φαντάσματα του δήμου των Παρισίων

0

Γάλλοι δικαστές έθεσαν τον πρώην πρόεδρο της Γαλλίας, Ζακ Σιράκ υπό έρευνα για υπεξαίρεση δημόσιου χρήματος επί δημαρχίας του, σε μία «καυτή» υπόθεση που αφορά στη δημιουργία πλασματικών θέσεων εργασίας στο δήμο του Παρισιού με στόχο τη χρηματοδότηση του συντηρητικού πολιτικού κόμματος Συναγερμός για τη Δημοκρατία (RPR
Καταγγέλλεται ότι υποστηρικτές του RPR βρίσκονταν παράνομα στο δημοτικό μισθολόγιο και πληρώνονταν κανονικά ενώ ουδέποτε εργάστηκαν πραγματικά στο δήμο.
Φαίνεται ότι εκατομμύρια ευρώ διανεμήθηκαν σταδιακά για μισθούς και αμοιβές σε υπαλλήλους-φαντάσματα.
Για το σκάνδαλο καταδικάστηκε το 2004 σε φυλάκιση 18 μηνών με αναστολή και παράλληλη στέρηση πολιτικών δικαιωμάτων επί δεκαετίας ο Γάλλος πρώην πρωθυπουργός Αλέν Ζιπέ, ο στενότερος συνεργάτης του Ζακ Σιράκ την εποχή εκείνη.
Το γεγονός ότι ο Ζακ Σιράκ τέθηκε υπό δικαστική έρευνα σημαίνει ότι μπορεί τελικώς να οδηγηθεί σε δίκη εφόσον οι δικαστές που ερευνούν την υπόθεση αποφανθούν ότι στοιχειοθετείται κατηγορητήριο. Ο ίδιος αρνείται ότι έχει προβεί σε οποιαδήποτε παράνομη ενέργεια επί δημαρχίας του.
Η υπόθεση για την οποία τέθηκαν ο Σιράκ υπό δικαστική έρευνα είναι η πρώτη από πολλές που εκκρεμούν εις βάρος του τέως προέδρου της Γαλλικής Δημοκρατίας σχετικά με πλασματικές θέσεις εργασίας επί δημαρχίας του.

Σχόλια