Έρευνα: Λιγότερο δημοφιλές το Αμερικανικό Σύνταγμα ως πρότυπο μίμησης

0

Λιγότερο δημοφιλές είναι το Αμερικανικό Σύνταγμα ως πρότυπο μίμησης από τρίτα κράτη, σύμφωνα με έρευνα καθηγητών των Πανεπιστημίων Βιρτζίνια και Ουάσινγκτον. Οι καθηγητές επισημαίνουν ότι για διάφορους λόγους είναι πολύ λιγότερο πιθανό –συγκριτικά με προηγούμενες δεκαετίεςνα χρησιμοποιηθούν διατάξεις του Αμερικανικού Συντάγματος ως πρότυπα δημιουργίας ή τροποποίησης διατάξεων στα συνταγματικά κείμενα άλλων χωρών.

Το 1987 άρθρο του περιοδικού Time με αφορμή τα 200 χρόνια ύπαρξης του Αμερικανικού Συντάγματος ανέφερε ότι 160 χώρες έχουν Συντάγματα που άμεσα ή έμμεσα είναι επηρεασμένα από το αμερικανικό. Η εικόνα αυτή το 2012 είναι πολύ διαφορετική, όπως επισημαίνουν οι ερευνητές David S.Law και Mila Versteeg. Η έρευνα –που θα δημοσιευθεί τον Ιούνιο στη Νομική Επιθεώρηση του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης (New York Law Review)- βασίστηκε σε συνδυασμένη ανάγνωση κωδικοποιήσεων 729 συνταγματικών κειμένων 188 κρατών, τα οποία έχουν τεθεί κατά καιρούς σε ισχύ από το 1946 έως το 2006.

«Μεταξύ των κρατών του κόσμου η δημοτικότητα του Αμερικανικού Συντάγματος ως προτύπου μίμησης είναι σε ελεύθερη πτώση. Τις δεκαετίες του 1960 και 1970 τα κράτη συνέτασσαν Συντάγματα παρόμοια με το αμερικανικό, από το 1980 όμως και ύστερα έγινε το αντίθετο. Ο 21ος αιώνας ήταν ακόμη χειρότερος, καθώς ήταν η αρχή μιας πραγματικής καταβαράθρωσης της επιρροής του αμερικανικού Συντάγματος, με αποτέλεσμα τα Συντάγματα άλλων κρατών να έχουν λιγότερες ομοιότητες προς το αμερικανικό σε σύγκριση με αυτές που είχαν στο τέλος του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου», αναφέρει η έρευνα.

Αναζητώντας τους λόγους για τους οποίους η μίμηση του Αμερικανικού Συντάγματος βγήκε τόσο εκτός μόδας, οι ερευνητές ανέφεραν ότι είναι πλέον παλιομοδίτικο, συγκριτικά με νέα, λειτουργικότερα συνταγματικά κείμενα που εκπονούνται εκ του μηδενός σε άλλες χώρες. Όπως τόνισε χαριτολογώντας ο καθηγητής David S. Law, «κανείς δεν θέλει να αντιγράψει τα Windows 3.1.».

Σχετικό έγγραφο

 

Σχόλια